Svjetski Dan borbe protiv droge

Zajednička policijska kriminalistička istraživanja najznačajnije su oružje u borbi protiv organiziranog kriminaliteta

FOTO: Ilustracija
VIDEO: PU istarska

Danas, 26. lipnja, obilježava se Svjetski Dan borbe protiv droge. Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske glavni je nacionalni nositelj aktivnosti na suzbijanju ponude droga na ilegalnom narko tržištu Republike Hrvatske. Upravo kako bi osvijestili mlade osobe o štetnosti zlouporabe droga, na inicijativu Policijske uprave istarske, učenici Srednje škole Zvane Črnje iz Rovinja, kroz dojmljiv video poslali su poruke svojim vršnjacima te su ih pozvali da se okrenu zdravim životnim odabirima, čime su i sami postali aktivni promotori borbe protiv ovisnosti.

U Republici Hrvatskoj još uvijek nema značajnije proizvodnje droga, osim pojedinačnih slučajeva uzgoja konoplje, odnosno droge marihuana.

U mnogim državama problem droge zauzima vrlo visoko, ako ne i prvo, mjesto na ljestvici prioriteta vezenih uz nacionalnu sigurnost te zdravlje nacije. Zlouporaba droga, bolest ovisnosti o drogama kao njena posljedica, pogađaju sve društvene slojeve, zajednice i sve države.

Kriminalne aktivnosti zločinačkih udruženja takozvanih „narko kartela“ i kriminalnih grupa evoluiraju te bi bez strategije i kontinuiteta provođenja kriminalističkih istraživanja mogle postati ozbiljan ekonomski i politički problem. Ilegalne droge, barem jednom godišnje, konzumira između 149 i 272 milijuna ljudi, odnosno 3.3% do 6.1% svjetske populacije.

U Europi produkte cannabisa konzumira preko 5% populacije. Kokain u Europi troši oko 4.5 milijuna konzumenata. Godišnja, globalna vrijednost tržišta droga kreće se između 450 i 600 milijardi američkih dolara.

Hrvatska policija preuzela je jednu od vodećih uloga u nekima od aktivnosti u sklopu europske međunarodne platforme koja okuplja u zajedničko djelovanje međunarodne redarstvene vlasti pod nazivom Koordinacija i podrška istragama protiv organiziranih kriminalnih grupa zapadnog Balkana tzv. „Balkanski kartel“ čije su glavne kriminalne aktivnosti trgovina kokainom iz Latinske Amerike ( iz Kariba u EU).

Putem međunarodne policijske suradnje provedena su kompleksna međunarodna kriminalistička istraživanja tzv .“Balkanskog kartela kao što su: „SPIDER WEB“, „DOGMA”, „JADERA”, „MASKA”, „POLLOS”, „NEXUS“ te „NANA“.
Nastavljen je trend, uz periodične oscilacije, većeg broj zapljena značajnijih količina marihuane prilikom pokušaja krijumčarenja u Hrvatsku ili preko hrvatskog teritorija. Navedeno je povezano s uzgojem marihuane tj. skunka (marihuana s visokim postotkom THC a) na području Albanije. Te količine pretežito su namijenjene ilegalnom zapadnoeuropskom narko tržištu.

Zbog velike potražnje za albanskom marihuanom na ilegalnom narko tržištu porasla je cijena marihuane. Bilježimo domaći uzgoj marihuane (određeni broja manjih laboratorija za uzgoj marihuane) i krijumčarenje iz drugih država te pojačana potrošnja svih drugih ilegalnih droga. No, hrvatska policija, uspješno ostvaruje zapljene marihuane i na graničnim prijelazima.

Važno je i nadalje problematici droga posvetiti prioritetan značaj, uvažavajući sve indikatore koji pokazuju da je problematika droga u Republici Hrvatskoj i dalje predstavlja veliku društvenu prijetnju obzirom na posredne i neposredne učinke koje ima na društvenu zajednicu u cjelini.

Izbalansirane aktivnosti na području prevencije te suzbijanja ponude i potražnje za drogama je učinkovit način borbe protiv problematike droga.

S ciljem uspjeha u borbi protiv droge potreban je angažman cjelokupne zajednice, kako bi se spriječilo paušalno, netočno i opasno iskrivljeno prezentiranje problematike droga javnosti te svakako izbjegao trend marginalizacije problematike zlouporabe i kriminaliteta droga koji se pojavljuje na europskoj i globalnoj razini. 

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon