Tečaj: „Gospodarenje energijom u zgradama“

Prvi tečaj ovakvog tipa održan je upravo u Ministarstvu unutarnjih poslova s obzirom da je upravo naše Ministarstvo jedno od najaktivnijih u ovom programu, s velikim fondom objekata i velikim potencijalima uštede.

U sklopu programa „Dovesti svoju kuću u red“ u Ravnateljstvu policije danas, 18. listopada 2010. godine, je održan cjelodnevni tečaj pod nazivom „Gospodarenje energijom u zgradama (GEZ)“. Tečaj je prvenstveno bio namijenjen osoblju Ministarstva unutarnjih poslova koje je direktno uključeno u tehničko održavanje zgrada.

Svrha tečaja bila je osposobljavanje polaznika za kvalitetno provođenje mjera energetske efikasnosti u zgradarstvu – smanjenje potrošnje energije, vode i stakleničkih plinova, a čime bi se, između ostalog, doprinijelo i smanjenju ovisnosti o uvozu energenata.

Osobe koje su odslušale tečaj osposobljene su za samostalno procjenjivanje stanja svojih zgrada sa stajališta energetske efikasnosti i korištenje stečenog znanja u predlaganju mjera i poboljšanje svojih zgrada.

Tečaj je bio raspoređen u nekoliko informativnih i tehničkih cjelina. Sudjelovanjem na ovom tečaju sudionici su se upoznali s programom Vlade RH pod nazivom „Dovesti svoju kuću u red“, učinkovitim korištenjem električne energije, gradnjom i izolacijom, sustavima grijanja, ventilacije i hlađenja te obnovljivim izvorima energije u realnim uvjetima.

Predavanja su održali renomirani stručnjaci navedenih područja iz UNDP-a, Hrvatske stručne udruge za sunčevu energiju, Energetskog instituta te Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Odluka o pokretanju Programa Vlade RH „Dovesti svoju kuću u red“ donesena je 29. svibnja 2008. godine s ciljem povećanja energetske efikasnosti u zgradama u vlasništvu i na korištenju Vlade RH, a provodi se u sklopu nacionalnog projekta Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj kojem je jedan od glavnih ciljeva povećanje energetske efikasnosti u sektoru zgradarstva. Kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, zgrade su te koje čine 40 postotnu potrošnju cjelokupne energije te time čine najveći utjecaj na okoliš.

Program u suradnji provode Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), a njime se želi poslati poruka javnosti da se energetska efikasnost ne sugerira nekome drugome, nego da je državna uprava spremna i usmjerena ka smanjenju uz potrošnje energije u svojim objektima, odnosno smanjenju troškova, a time i izravno prema uštedi novca poreznih obveznika.

Prvi tečaj ovakvog tipa održan je upravo u Ministarstvu unutarnjih poslova s obzirom da je upravo naše Ministarstvo jedno od najaktivnijih u ovom programu, s velikim fondom objekata i velikim potencijalima uštede.



Pisane vijesti