Tribina u Kinu Europa: Stanje ljudskih prava u Republici Hrvatskoj

Slika topvijesti/2017/prosinac/kinoeuropa.jpg

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava u Kinu Europa je jučer, 8. prosinca na tu temu održana tribina „Stanje ljudskih prava u Republici Hrvatskoj“. 

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava u Kinu Europa je jučer, 8. prosinca na tu temu održana tribina „Stanje ljudskih prava u Republici Hrvatskoj“.

Kao i prethodnih, tako i ove godine Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske simbolično obilježava Međunarodni dan ljudskih prava, koji se diljem svijeta obilježava 10. prosinca. Proglašen je u sjećanje na dan kada je potpisana Opća deklaracija  o ljudskim pravima kojom je po prvi put u povijesti čovječanstva priznato pravo svim ljudima na život, slobodu i sigurnost bez ikakvih razlika.

U uvodnom dijelu skupa v.d. ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Branko Sočanac pojasnio je smisao deklaracije o ljudskim pravima i aktivnostima koje vladine i nevladine organizacije provode kako bi zaštitile ljudska prava u cjelini.

U sklopu tribine održana su dva panela na kojima su stručnjaci razgovarali o primjeni Kodeksa postupanja u slučaju nezakonitog govora mržnje na internetu u Republici Hrvatskoj, o suzbijanju zločina iz mržnje i govora mržnje iz perspektive policije te o zaštiti mladih osoba kao i podizanju svijesti o prisutnosti govora mržnje na internetu.

Na prvom panelu govorilo se o suzbijanju govora mržnje na internetu, a uz sugovornike, Cvijetu Senta iz Centra za mirovne studije i Tomislava Ramljaka iz  Centra za nestalu i zlostavljanju djecu, govorio je i načelnik Sektora općeg kriminaliteta, terorizma i ratnih zločina Krešimir Mamić.

Načelnik Mamić u fokus izlaganja stavio je naglasak na osjetljiva područja po kojima policija postupa kad se radi o govoru mržnje, zločinu iz mržnje i radikalizaciji.

U drugom panelu govorilo se o integraciji osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita u hrvatsko društvo. O aktivnostima vezanim uz tu temu koje provodi Ministarstvo unutarnjih poslova i dobroj suradnji s međunarodnim organizacijama i nevladinim udrugama govorila je Ana Šutalo iz Uprave za upravne i inspekcijske poslove. Naglasila je kako tražiteljima azila Ministarstvo unutarnjih poslova pomaže u upoznavanju s njihovim pravima i obvezama, ali i integraciji u društvo.  

O izazovima s kojima su se susreli u procesu integracije u zajednicu govorili su i gosti iz Nigerije, Alepa i Damaska, a o njihovom putu privikavanja i integriranja u društvo govorio je i Tvrtko Barun iz Isusovačke službe za izbjeglice.



Pisane vijesti