Twinning projekt: Jačanje kapaciteta Agencije za zaštitu osobnih podataka

Slika topvijesti/godina2010/LISTOPAD_2010/ipa.jpg

Danas, 14. listopada u 10 sati u Hotelu regent Esplanade u Zagrebu svečano je otvoren twinning projekt: Jačanje kapaciteta Agencije za zaštitu osobnih podataka. Projekt je financiran u sklopu IPA 2007 Programa financijske pomoći Europske unije za Hrvatsku.

 

Danas, 14. listopada u 10 sati  u Hotelu regent Esplanade u Zagrebu izaslanstvo Europske unije u RH i Agencija za zaštitu osobnih podataka svečano su otvorili twinning projekt Jačanje kapaciteta Agencije za zaštitu osobnih podataka, financiran u sklopu IPA 2007 Programa financijske pomoći Europske unije za Hrvatsku.

Nazočnima se tom prigodom obratio ravnatelj Agencije za zaštitu osobnih podataka gospodin Franjo Lacko, a potom su se pozdravnim govorima uzvanicima obratili i NJ.E. Paul Vandoren, šef delegacije EU u Republici Hrvatskoj, NJ.E. Manuel Salazar, veleposlanik Kraljevine Španjolske u RH te ravnatelj Agencije za zaštitu podataka Španjolske gospodin Artemi Rallo.

Iznosom za realizaciju projekta od 1.347.762, 90 € Europska unija pomaže Republici Hrvatskoj u jačanju savjetodavne i nadzorne funkcije Agencije za zaštitu osobnih podataka. Sam projekt sastoji se od dviju komponenti: prva (pravna) komponenta odnosi se na usklađivanje Zakona o zaštiti osobnih podataka sa pravnom stečevinom Europske unije (tzv. acquisom Europske unije), a druga komponenta ima za cilj primjenu ISO 27001 standarda na sustavu za zaštitu informacija.

Na ovom projektu Europske unije Republika Hrvatska koristit će stručno vodstvo Kraljevine Španjolske na području zaštite podataka u svrhu uspostavljanja institucionalnog okvira, koji će se nositi sa svim zahtjevima zajedničke politike zaštite podataka. Posebice se to odnosi na Direktivu 95/46/EZ Europskog parlamenta i Vijeća od 24. listopada 1995. godine o zaštiti pojedinaca glede obrade osobnih podataka o slobodnom kretanju takvih podataka.

Ciljevi projekta

Naznačili smo već kako je cilj je prve ( pravne)  komponente usklađivanje zakona o zaštiti osobnih podataka sa Direktivom 95/46/EZ. Konkretno riječ je o: reviziji i izmjeni Zakona o zaštiti osobnih podataka, s ciljem usklađivanja sa stečevinom EU na području zaštite podataka te unaprjeđenju zakonskih i podzakonskih akata. Isto tako cilj je i primijeniti zakon iz područja zaštite podataka te politike provedbe i nadzora u skladu sa izmjenama Zakon o zaštiti osobnih podataka. Bit će uspostavljena funkcija povjerenika za zaštitu podataka i organizirana kampanja osvješćivanja javnosti na temu zaštite podataka, kao temeljnog prava. U okviru toga održat će se obuka dionika i predstavnika civilnog društva na području zaštite podataka. Cilj je ove prva komponente i provesti analizu zaštite podataka u državnoj upravi.

Druga komponenta odnosit će se na zaštitu informacija, odnosno, primjenu ISO 27001 na sustav zaštite informacija. Cilj je izraditi se nacrt izvješća o nedostacima i potrebama u IT sektoru i sačiniti Akcijski plan. Isto tako primijenit će se modeli zaštite i dati preporuke za poboljšanje tehničkog sustava, kako bi se pratio razvoj IT.

Aktivnosti o kojima je riječ započele su kolovozu 2010., a trajat će dvadeset dva mjeseca.



Pisane vijesti