U autobusu pronađeno 33 komada zaštićenih ptica

Slika A1_WEB_ILUSTRACIJE/ZIVOTINJE_I_LOV/ptice.jpg
Foto: PU brodsko-posavska
 
Danas ujutro oko 5 sati u naselju Novi Varoš policijski službenici Postaje granične policije Stara Gradiška, s carinskim službenicima Mobilne jedinice carine iz Osijeka i inspektorom zaštite prirode, prilikom provođenja zajedničke akcije pregledom i graničnom kontrolom, u autobusu bosanskohercegovačkih registracija koji prometuje na liniji Sarajevo-Zagreb pronašli su u prtljažnom prostoru četiri kartonske kutije u kojima se nalazilo 33 komada živih ptica. 

Temeljem Pravilnika o strogo zaštićenim vrstama među pronađenim pticama nalazilo se 25 komada strogo zaštićenih vrsta (15 češljugara, četiri čižka, dva batokljuna, dvije jurčice i dvije zelendure) čiji je promet preko granice ograničen, odnosno zabranjen. Vrijednost pronađenih ptica sukladno Pravilniku o visini naknade štete na zaštićenim životinjskim vrstama je nekoliko desetaka tisuća kuna.
 
Ptice su oduzete od 43-godišnjeg državljana Bosne i Hercegovine nad kojim policija provodi kriminalističko istraživanje radi kaznenog djela izbjegavanja carinskog nadzora, a preuzeli su ih inspektori zaštite prirode i bit će zbrinute u državnom azilu u Slavonskom Brodu.


Pisane vijesti