U Katru održana 79. Generalna skupština Interpola

Slika topvijesti/godina2010/studeni/interpol.jpg

Na ovom strateški najznačajnijem skupu najveće međunarodne organizacije kriminalističke policije okupilo se više od 650 predstavnika iz 141 države članice Interpola te predstavnici mnogih međunarodnih organizacija u svojstvu promatrača

U katarskom gradu Dohi od 8. do 11. studenoga održala se 79. redovna godišnja Generalna skupština Interpola. Na ovom strateški najznačajnijem skupu najveće međunarodne organizacije kriminalističke policije okupilo se više od 650 predstavnika iz 141 države članice Interpola te predstavnici mnogih međunarodnih organizacija u svojstvu promatrača ( Europol, SECI i dr.). Na skupu su prisustvovali i predstavnici svih država u okruženju kao što je Slovenija, Srbija, BiH, Makedonija, Albanija, Crna gora i Mađarska.

Na Generalnoj skupštini izglasano je 20 rezolucija (program borbe protiv ekološkog kriminala, program globalne identifikacije počinitelja trgovanja ljudima razmjenom standardiziranih poruka, sustav sigurnog zbrinjavanja i otkrivanja otete djece, pravila o procesuiranju informacija i standardima rada Interpola, postupanje Interpola u predmetima ratnih zločina i kaznenih djela protiv čovječnosti, Rezolucija o putnoj ispravi Interpola, uspostava globalnog kompleksa Interpola u Singapuru i dr.).

Prezentirane su operativne akcije, a raspravljalo se i o pravnom statusu crvenih tjeralica, uspostavi novog sustava za procesuiranje informacija i drugo.

Drugi dan Skupštine izglasan je treći petogodišnji mandat Generalnom tajniku Interpola Ronald K. Noblu.

Na Generalnoj  skupštini Interpola ispred MUP-a RH bili su glavni ravnatelj policije Oliver Grbić, načelnika Odjela za međunarodnu stratešku policijsku suradnju u Uredu glavnog ravnatelja policije Dalibor Jurić i načelnik Odjela za međunarodnu policijsku suradnju u Upravi kriminalističke policije Marijo Rošić.

Za hrvatsko Ravnateljstvo policije, ovaj skup je bila jedinstvena prilika za uspostavu i jačanje bilateralnih kontakata sa predstavnicima policija s tranih država i predstavnicima međunarodnih policijskih organizacija.



Pisane vijesti