U Kninu svečano obilježena 20. obljetnica VRO „Oluja“

Slika topvijesti/2015/kolovoz/05_08/knin_oluja_00.jpg

Danas su u Kninu svečano obilježeni Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja te 20. obljetnica vojno-redarstvene operacije „Oluja“.

Foto: PU šibensko-kninska

Danas su u Kninu svečano obilježeni Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja te 20. obljetnica vojno-redarstvene operacije „Oluja“.

Svečanom obilježavanju prisustvovali su najviši državni, policijski i vojni dužnosnici, među kojima: predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, premijer Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković, glavni ravnatelj policije Vlado Dominić, ministar obrane Ante Kotromanović, ostali ministri u Vladi, zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general pukovnik Dragutin Repinc, saborski zastupnici, predstavnici lokalne vlasti te brojni drugi.

Ispred Spomenika hrvatske pobjede "Oluja 95" su visoka državna izaslanstava uz pridružena izaslanstva Oružanih snaga Republike Hrvatske, Ravnateljstva policije i udruga branitelja položila vijenac i zapalila svijeće. Molitvu odrješenja za poginule branitelje je predvodio vojni Ordinarij biskup Juraj Jezerinac.

Na kninskoj tvrđavi je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović svečano otvorila muzej „Oluja 95“. Poseban dio u muzeju je posvećen mirovnim pregovorima i apelima za mir te samoj vojno-redarstvenoj akciji, započetoj 4. kolovoza 1995. godine u 5 sati ujutro.

Na tvrđavi je svečano podignuta državna zastava čime je simbolično obilježen ulazak pripadnika OSRH i policije u Knin te su s dužnim poštovanjem djeca poginulih u Domovinskom ratu pročitala imena svih 229 poginulih, nestalih i umrlih od posljedica ranjavanja i zarobljavanja hrvatskih branitelja u VRO  "Oluja".

Svečanost podizanja hrvatske zastave, koja se ponosno zavijorila na kninskoj tvrđavi, uveličalo je i otkrivanje spomenika prvom hrvatskom predsjedniku RH i vrhovnom zapovjedniku OS RH Franji Tuđmanu koji su otkrili predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović i Miroslav Tuđman te puštanje 20 golubova u znak sjećanja na poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje u VRO „Oluja“, nakon čega su preletjela dva borbena zrakoplova  MiG-21 koji su potom izveli i zrakoplovni program HRZ i PZO „Krila Oluje“.

Mimohodom visokih državnih, vojnih i policijskih  uzvanika i branitelja s Kninske tvrđave i svečanog postroja je nastavljen program proslave i završen Sv. Misom za poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje u Domovinskom ratu u Crkvi Gospe Velikog hrvatskog krsnog zavjeta koju je predvodio kardinal Josip Bozanić . 



Pisane vijesti