U Okučanima svečano obilježena 27. obljetnica VRO Bljesak

U operaciji je sudjelovalo 7200 hrvatskih vojnika i redarstvenika koji su u manje od 32 sata oslobodili 500 kilometara četvornih 

Foto: MUP

Program je jutros započeo budnicom ulicama Okučana u izvedbi orkestra Oružanih snaga Republike Hrvatske, nakon čega je uslijedilo svečano otvaranje športskih igara hrvatskih branitelja u organizaciji UDVDR Brodsko-posavske županije.

Središnja svečanost održana je u mjesnom parku uz spomen-obilježje „Kristalne kocke vedrine“ sačinjeno od 51 čelične, visoko polirane kocke prema broju hrvatskih branitelja poginulih i umrlih od posljedica ranjavanja u „Bljesku“.
 
Počast poginulim braniteljima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odale su obitelji poginulih hrvatskih branitelja i smrtno stradalih od posljedica ranjavanja zajedno s ratnim zapovjednicima postrojbi koje su sudjelovale u VRO ''Bljesak'' i predstavnicima udruga iz Domovinskog rata, predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović s izaslanstvom, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković s izaslanstvom, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković s izaslanstvom te predstavnici gradova i županija.   

Svečano obilježavanje nastavljeno je čitanjem imena svih poginulih branitelja u VRO Bljesak i povjesnice o samoj operaciji. 
 
U crkvi Svetog Vida za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu služena je sveta misa zadušnica, a predvodio ju je požeški biskup mons. Antun Škvorčević.

Zapovjedništvo specijalnih snaga, Pukovnija vojne policije i Vojno-obavještajna satnija Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske vojske te Antiteroristička jedinica Lučko i operativne snage sustava civilne zaštite izvele su prikaz ceremonijalnih radnji, a građani su mogli razgledati prezentaciju naoružanja, borbene i neborbene tehnike te opreme postrojbi Oružanih snaga. Od ranih jutarnjih do kasnih poslijepodnevnih sati na različitim lokacijama postavljen je taktičko-tehnički zbor Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova.
 
Na kraju svečanog obilježavanja, javnosti su se putem izjava za medije obratili predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović koji je u svojoj izjavi istaknuo kako je ovo bila velika pobjeda hrvatske vojske, jedna u nizu nakon pokušaja uništenja Vukovara 1991. „Već nekoliko tjedana kasnije hrvatska vojska je preuzela inicijativu, što želim naglasiti jer mislim da je važno, koja se nije gubila do kraja rata. Prvim operacijama oslobođenja zapadne Slavonije, sa malo vojnika, još manje opreme i streljiva u uvjetima međunarodne izolacije, tada nepriznanja, embarga na oružje, hrvatska vojska preuzela je inicijativu i došla do pobjede, do kraja“ - rekao je predsjednik RH Milanović.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković naveo je: „Danas u vrijeme agresije Rusije na Ukrajinu naša pobjeda u Domovinskom ratu postaje još veća, još briljantnija kada se sjetimo okolnosti u kojima smo stvarali državu.“ Također je istaknuo kako su životi ljudi koji su poginuli u ovoj operaciji čvrsto ugrađeni u temelje moderne hrvatske države i neće biti zaboravljeni.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković kao vrlo važnim istaknuo je zadaću da sve generacije koje će doći kasnije budu upoznate s tim što se događalo početkom 90-ih godina velikosrpske agresije na Hrvatsku, u vremenu okupacije ovog dijela zapadne Slavonije i u tim operacijama koje su u zaista izrazito kratkom roku oslobodile ovo područje i omogućile da se autocestom od Zagreba do Lipovca vozi nesmetano. „Želim još jednom zahvaliti svim hrvatskim braniteljima, svim hrvatskim vojnicima, svim hrvatskim policajcima na svemu što su pridonijeli za jačanje hrvatske države" - rekao je predsjednik Vlade RH Plenković. 
 

Pisane vijesti | Obilježavanje godišnjica