U opasnoj intervenciji specijalci izvukli tijela dva utopljenika

Slika topvijesti/2015/kolovoz/specijalci/ronioci_mala.jpg

U izuzetno složenoj i pogibljenoj akciji, protueksplozijski ronioci Zapovjedništva specijalne policije izvukli su tijela dviju osoba za koje se opravdano pretpostavlja da su se utopile tijekom ronjenja u podvodnoj spilji Poganica

Foto: MUP

U izuzetno složenoj i pogibljenoj akciji, protueksplozijski ronioci Zapovjedništva specijalne policije izvukli su, 27. i 28. kolovoza, tijela dviju osoba za koje se opravdano pretpostavlja da su se utopile tijekom ronjenja u podvodnoj spilji Poganica. Spilja se nalazi u istoimenoj uvali na jugozapadnom dijelu otoka Šolta i poznata je kao jedna od težih lokacija za ronjenje. S obzirom na uvjete u spilji i njenu konfiguraciju, uski ulaz na osam metara dubine koji potom okomito pada do dubine od 35 metara te podvodni labirint koji završava na 60 metara dubine, spilja nije pogodna za ronjenje neiskusnim i nedovoljno opremljenim roniocima.

Voditelj protueksplozijskih ronioca u zapovjedništvu specijalne policije Ivan Babić i grupa protueksplozijskih ronioca SJP Split koji su sudjelovali u intervenciji pronašli su tijela utopljenika u jednom od odjeljaka spilje na 42 i 36 metara dubine, međusobno udaljena 25 do 30 metara.

U četvrtak, 27. kolovoza, tijekom prvog urona na dubini od 42 metra locirano je, a potom i izvučeno, tijelo jednog od utopljenika. Po izvlačenju na površinu utvrđeno je da se radi o nestalom njemačkom državljaninu. Tijekom izvlačenja unesrećenoga zbog pogoršanja uvjeta u spilji uzrokovanog podizanjem mulja došlo je do smanjenja vidljivosti zbog čega je odlučeno da se potraga za tijelom druge osobe nastavi sljedeći dan.

U petak, 28. kolovoza, nakon izvlačenja tijela utopljenog u mjestu Milina na otoku Braču, nastavljena je potraga za drugim utopljenikom u spilji Poganica. Tijelo je locirano na dubini od 36 metara, a izvlačenje je izvršeno u drugom uronu, nakon čega je utvrđeno da se radi o drugoj nestaloj osobi, hrvatskom državljaninu.

U ovoj su podvodnoj spilji smrtno stradala već četiri ronioca, između ostalih instruktor ronjenja SJP Split Oliver Marić, koji je život izgubio vadeći stradalog ronioca prije 13 godina.



Pisane vijesti