U Ravnateljstvu održana misa povodom Pepelnice

Slika topvijesti/2011/OZUJAK/9_03_2011/misa_xt.jpg

Danas, 9. ožujka, u amfiteatru Ravnateljstva policije održana je sveta misa i obred pepeljenja u povodu početka korizme,

Foto: MUP

Danas, 9. ožujka, u amfiteatru Ravnateljstva policije održana je sveta misa i obred pepeljenja u povodu početka korizme, koju je predvodio dr. sc. Ivan Antunović, docent na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove. Na misi su nazočili brojni djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova. U svom obraćanju vjernicima,  dr. sc. Ivan Antunović, između ostalog  je  naglasio:

 - I vi ste na početku ove korizme sigurno razmišljali čega bi se trebali odreći. Većinom pribjegavamo konkretnim stvarima, najčešće navikama vezanim uz piće, jelo ili pak različite ugode itd. Smatram, koliko god je to dobro, s druge strane  treba paziti da to ne bi bilo po malo licemjerno jer Isus traži od nas duhovna dijela i duhovna odricanja pa bi i pokoru trebalo  usmjeriti u tom smjeru. 

Stavio je naglasak na molitvu koja je središnja stvar posebice u ovo korizmeno vrijeme: - Ne  samo da trebamo moliti u skrovitosti, trebamo moliti sa srcem i dušom. Moliti ne znači samo govoriti s Bogom o našem životu, pitati ga je li dobro kako ga živimo. Moliti znači ući u unutarnju sobu vlastite duše u kojoj kraljuje šutnja. Ta šutnja nalikuje samome Bogu jer nam donosi mir za kojim ljudsko srce toliko čezne, poručio je okupljenim vjernicima. 

Pepelnica ili Čista srijeda prvi je dan korizme, četrdesetodnevne priprave za Uskrs. Običaj je u našim crkvama da se na ovaj dan vjernici obilježavaju pepelom. Tim činom vjernici potvrđuju da su spremni na obraćanje, post, pokoru, molitvu i vršenje dobrih djela. Pepeo je simbol onoga praha iz kojeg je čovjek sazdan, prema pradavnom opisu stvaranja čovjeka u prvim poglavljima Knjige postanka.

 


 



Pisane vijesti