U Šibeniku svečano otvoren projekt Sigurna turistička destinacija 2022.

Sigurnost je jedan od ključnih faktora kojim se vode turisti prilikom odabira destinacije

Foto: MUP

Svečanost otvorenja projekta Sigurna turistička destinacija 2022. održana je danas, 18. srpnja 2022. godine u Šibeniku u Hrvatskom narodnom kazalištu.
 
Svečani program započeo je uvodnim obraćanjima potpredsjednika Vlade RH i ministra unutarnjih poslova, dr. sc. Davora Božinovića, ministrice turizma i sporta, dr. sc. Nikoline Brnjac te glavnog ravnatelja policije, Nikole Miline.
 
Glavni ravnatelj policije Nikola Milina ukratko je predstavio projekt Sigurna turistička destinacija koji se u Hrvatskoj provodi već 17. godinu zaredom. Projekt je to koji je od skromnih početaka i suradnje sa mađarskom policijom i četiri njihova policijska službenika raspoređena u Zadru 2006. godine prerastao u „projekt čija visoka kvaliteta je prepoznata na europskoj sceni što potvrđuju ne samo pozitivne reakcije domaćih i stranih građana već i činjenica da su pojedine strane policijske organizacije preuzele i implementirale inačice našeg projekta u svojoj zemlji. Projekt Sigurna turistička destinacija postao je originalan hrvatski izvozni proizvod zbog čega sam iznimno ponosan.“- rekao je glavni ravnatelj policije Milina.
 
Kroz godine, broj zemalja koje su se priključivale projektu je rastao, a „ove godine po prvi puta u projektu će sudjelovati policijski službenici Sjedinjenih Američkih Država“- rekao je glavni ravnatelj policije Milina.
 
Provođenje proteklih 17 godina, više od 20 zemalja i policijskih organizacija koje su sudjelovale, više od 900 stranih policijskih službenika od početka provođenja i 100 stranih policijskih službenika koji u projektu sudjeluju ove godine, brojke su koje je naveo, a koje opisuju projekt koji nije ugašen niti tijekom dvije izazovne pandemijske ljetne turističke sezone već je proveden u nešto manjem obimu.
 
Pored projekta osnovan je i Stožer za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone čiji rad omogućava blisko praćenje i analizu svih sigurnosnih pokazatelja i događaja na nacionalnoj i regionalnoj razini na moru i kopnu koji mogu umanjiti osjećaj sigurnosti građana i turista.
 
„Republika Hrvatska pozicionirala se na globalnom tržištu kao atraktivna, visoko kvalitetna i iznad svega sigurna turistička destinacija“ – zaključio je glavni ravnatelj policije Milina.
 
Ministrica turizma i sporta, Nikolina Brnjac također je istaknula kako današnji turisti doživljavaju sigurnost kao važan aspekt svog turističkog iskustva što je postalo dodatno vidljivo tijekom pandemije. „Hrvatska danas ima status sigurne i odgovorne destinacije što je rezultat zajedničkih napora vladinih tijela zajedno sa turističkim sektorom i hitnim službama.“- rekla je ministrica Brnjac.
 
„Projekt Sigurna turistička destinacija Ministarstva unutarnjih poslova odličan je primjer naše suradnje i ponosna sam da Ministarstvo turizma i sporta sufinancira boravak stranih policijskih službenika u Hrvatskoj sve od 2009.“ – istaknula je ministrica.
 
Prilikom svog obraćanja potpredsjednik i ministar Božinović istaknuo je kako je, kao dodatak svim ostalim prednostima koje Hrvatska kao turistička zemlja nudi, upravo sigurnost jedan od ključnih faktora kojim se vode turisti prilikom odabira destinacije.
 
„Projekt Sigurna turistička destinacija pružio je značajnu dodanu vrijednost hrvatskom turizmu kroz suradnju između hrvatskih policijskih službenika i policijskih službenika drugih zemalja kako bi osigurali siguran i ugodan boravak gostiju i pružili komunikaciju u slučaju potrebe.“- rekao je ministar Božinović i dodao: “Naše dosadašnje iskustvo često je pokazalo da prisutnost stranih policijskih službenika u svojim nacionalnim odorama povećava povjerenje i osjećaj sigurnosti stranih turista i upravo zbog ovog razloga nastavljamo sa širenjem naše suradnje što nije zaustavljeno niti tijekom pandemije 2020. kada smo bili jedna od prvih zemalja koja je otvorila granice stranim državljanima i ne samo iz Europe već i iz ostalih globalnih destinacija.“
 
Ministar je istaknuo kako ovaj projekt ne treba gledati samo kao međusobnu potporu tijekom ljetnih mjeseci već kao priliku za međusobno upoznavanje, razmjenu dobrih iskustava i praksi i najvažnije kao priliku za umrežavanje što može uvelike doprinijeti razvoju buduće policijske suradnje.
 
„Moram napomenuti da Ministarstvo unutarnjih poslova uživa potpunu potporu i suradnju Ministarstva turizma i sporta i Hrvatske turističke zajednice u implementaciji projekta „Sigurna turistička destinacija“. – zaključio  je potpredsjednik i ministar Božinović.
 
Program je uveličan izvedbama Policijske klape Sv. Mihovil, Maksima Mrvice i tenora Vladimira Garića, nakon čega je uslijedio obilazak poligona hitnih intervencijskih službi na šibenskoj rivi.
 
Svečanosti su nazočili i Nj. E. g. Gaël François Veyssiere, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Francuske Republike u Republici Hrvatskoj, Terezija Gras, državna tajnica za europske i međunarodne poslove i fondove Europske unije Ministarstva unutarnjih poslova,  dr. sc. Marko Jelić, župan Šibensko – kninske županije, dr. Željko Burić, gradonačelnik Šibenika,  načelnik PU šibensko-kninske domaćina svečanosti Ivica Kostanić, načelnici ostalih policijskih uprava koje sudjeluju u projektu Sigurna turistička destinacija, strani policijski službenici angažirani u Republici Hrvatskoj, strani policijski časnici za vezu, predstavnici partnerskih institucija Ministarstva turizma i sporta te Hrvatske turističke zajednice, predstavnici policije te drugih partnerskih organizacija i intervencijskih službi, kao i članovi i koordinatori Stožera za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone 2022. godine.
 
O projektu Sigurna turistička destinacija
 
Projekt Sigurna turistička destinacija je dugogodišnji projekt kojeg Ravnateljstvo policije u suradnji s brojnim partnerima i institucijama te stranim policijskim organizacijama, provodi od 2006. godine odnosno 17. godinu za redom.
Projekt ima za cilj održavanje najviše razine sigurnosti za vrijeme turističke sezone, a usmjeren je primarno na zaštitu i sigurnost domaćih i stranih gostiju za vrijeme turističke sezone. Provoditi će se u suradnji hrvatskih i stranih policijskih službenika raspoređenih po cijeloj hrvatskoj obali, Plitvičkim jezerima te na području Grada Zagreba, ali i drugim lokalitetima gdje je očekivan veći broj stranih gostiju.
 
Ove godine u Republiku Hrvatsku, točnije u Zagreb, na Plitvička jezera te na hrvatsku obalu tijekom ljetnih mjeseci doći će 100 stranih policijskih službenika iz 20 različitih policijskih organizacija iz 18 država, a po prvi puta sudjeluje i policijski službenik iz Sjedinjenih američkih država točnije Metropolitanske željezničke policije SAD-a, a koji će biti angažiran na području PU splitsko-dalmatinske.
 
Stožer za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone

Za potrebe provedbe mjera sigurnosti tijekom turističke sezone, i ove godine oformljen je Stožer za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone kojim je uspostavljeno 24 –satno dežurstvo. Osnovna zadaća Stožera je usklađivanje, usmjeravanje i nadzor obavljanja policijskih i drugih poslova iz nadležnosti Ministarstva unutarnjih poslova, ali i koordinacija i suradnja s drugim nadležnim tijelima radi provedbe mjera sigurnosti tijekom turističke sezone 2022. godine.
U tom smislu, Stožer koordinira rad sljedećih dežurnih službi: Operativno komunikacijskog centra policije, Obalne straže, Lučke kapetanije, Pomorskog centra Rijeka, Vatrogasnog centra, Nacionalnog pomorskog centra  za prikupljanje podataka, Nacionalnog koordinacijskog centra, Službe za međunarodnu policijsku suradnju, Ravnateljstva civilne zaštite Sustav 112 ali i drugih važnih intervencijskih službi.
Projekt Sigurna turistička destinacija provodi se uz partnerstvo te financijsku podršku i potporu Hrvatske turističke zajednice te Ministarstva turizma i sporta.

Pisane vijesti | Međunarodna suradnja