U Valbandonu održan posljednji ovogodišnji Kolegij ministra

Slika topvijesti/nikolina/Valbandon_1.jpg

Danas, 3. prosinca 2010. godine, održan je redoviti, posljednji ove godine, Kolegij ministra unutarnjih poslova sa Kolegijem ravnatelja policije, načelnicima policijskih uprava u sjedištu i načelnicima svih 20 policijskih uprava u Hrvatskoj

Foto: MUP

U Valbandonu pored Pule danas, 3. prosinca 2010. godine, je održan redoviti, posljednji ove godine, Kolegij ministra unutarnjih poslova sa Kolegijem ravnatelja policije, načelnicima policijskih uprava u sjedištu i načelnicima svih 20 policijskih uprava u Hrvatskoj

Nakon što su načelnici na sjednici u izvijestili o radu svojih uprava, zamjenici glavnog ravnatelja policije Milijan Brkić i Dražen Vitez u svojim su se izlaganjima osvrnuli na aktivnosti provedene tijekom 2010. godine, a najveći naglasak stavili su na borbu protiv obiteljskog nasilja.

Glavni ravnatelj policije Oliver Grbić iznio je prijedloge mjera aktivnosti za sljedeću godinu, među kojima je posebno istaknuo prevenciju kriminaliteta. Grbić je uputio sve načelnike da obrate veću pozornost na one pojedince u svojim ustrojstvenim jedinicama koji su zaista zainteresirani i produktivni kako bi takve kadrove mogli uputiti na dodatne edukacije i specijalizacije i takve ih ponovno vratiti u policijske uprave i postaje gdje će se moći konkretnije i stručnije baviti kriminalističkim obradama i kompliciranijim slučajevima. Ravnatelj se osvrnuo na sva područja rada policije te na kraju zaključio: „Neki događaji koji su nas ove godine zatekli svakako su donijeli dobro iskustvo i pouku. Ipak, na dobrom smo putu i siguran sam da će kroz bolji pristup 2011. godina donijeti još bolje rezultate." 

Izvještaj o radu Zaklade policijske solidarnosti prezentirao je tajnik Kabineta ministra Dubravko Novak. Zaklada koja je osnovana 2006. godine ima nešto manje od 50% članova od ukupnog broja policijskih službenika u RH. Najveći odaziv ima PU splitsko-dalmatinska u kojoj je od sveukupnog broja policijskih službenika čak 94 posto uključeno u Zakladu dok najmanji broj ima PU dubrovačko-neretvanska sa 20-tak posto. Do sada je na račun Zaklade priliveno ukupno 6 418 000, a policijskim službenicima i članovima njihovih obitelji dodijeljeno je 5 269 000 kuna. Tajnik Kabineta je također pozvao sve načelnike da bolje informiraju djelatnike unutar svojih uprava o koristima od Zaklade kako bi što više djelatnika motivirali na humanost prema svojim kolegama i njihovim obiteljima koje se nalaze u teškim situacijama.

Glasnogovornik ministarstva i načelnik Odjela za odnose s javnošću Krunoslav Borovec prezentirao je rezultate istraživanja zadovoljstva internom komunikacijom u MUP-u. Kako bi se dobio reprezentativan uzorak u istraživanju je sudjelovalo 1300 ispitanika iz svih ustrojstvenih jedinica. Cilj istraživanja bio je utvrditi stupanj u kojem su različite interne javnosti unutar ministarstva zadovoljne komunikacijom i odnosima koji postoje među zaposlenicima te identificirati one aspekte komunikacije u koje je potrebno uložiti najveće napore. U svojem izlaganju Borovec je iznio konkretne prijedloge za unaprjeđenje interne komunikacije. Radna skupina koja je radila na istraživanju uskoro će napraviti detaljne smjernice koje će biti proslijeđene svim ustrojstvenim jedinicama.

Nakon što je ravnateljica Uprave za materijalno financijske poslove Andreja Benić prezentirala financijski plan MUP-a za 2011. godinu, ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko održao je završnu riječ. „Policija funkcionira, bori se, obavlja čitav niz zadaća i uspješno uspjeva zadržati razinu sigurnosti u Republici Hrvatskoj , no sigurno je da prostora za bolje rezultate ima. Iako je svojevrsna uloga medija takva da više izvještavaju o negativnim rezultatima, imidž policije u javnosti ipak je pozitivan. Ne smijemo izgubiti taj status, moramo ga samo podići na još višu razinu“, rekao je Karamarko. Ministar se također osvrnuo na nekoliko negativnih slučajeva vezanih za policijsko postupanje, a kako se takvi slučajevi ne bi ponovili tražio je veću prisutnost višeg menadžmenta unutar policijskih uprava i samog Ravnateljstva policije na terenu. „Morate biti dostupni, morate biti prisutni i ostvarivati bolju komunikaciju s ljudima na terenu kako bi se što bolje povezali sa svojim djelatnicima, kako bi bili još bolje upućeni u sve probleme. Takav pristup dat će bolje rezultate.“ Ministar je također izrazio svoja očekivanja za godinu koja je pred nama, a prioritet je, u svakom slučaju, intenziviranje aktivnosti u borbi protiv svih vrsta kriminaliteta. „Moramo uklanjati nedostatke, moramo popravljati rezultate. Pokazali smo da se ne bojimo rješavati gospodarski kriminalitet, pokazali smo da se ne bojimo korupcije do kuda god ona sezala. A sljedeću godinu moramo učiniti još boljom nego što je bila ova“, zaključio je Karamarko.



Pisane vijesti