U Zadru predstavljeni mađarski policajci

Slika topvijesti/2011/Srpanj/madjari_zadar.jpg

Foto: PU zadarska

Na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak, 7. srpnja, PU zadarska je javnosti predstavila dvojicu  policijskih službenika iz Mađarske, Lajosa Vereša i Tamasa Burgstallera, koji će tijekom ove turističke sezone boraviti na području zadarske županije.

Konferenciji je, uz predstavnike PU zadarske nazočila i konzulica Republike Mađarske - dr. Anna Szlanyinka iz Konzularnog predstavništva u Splitu, koje djeluje pri Veleposlanstvu Republike Mađarske u Zagrebu.

Nakon kratkog obraćanja načelnika PU zadarske  Darka Cara, koji im je poželio ugodan boravak u Zadru, dvojica su se mađarskih policijskih službenika ukratko predstavila. Iznijeli su svoja pozitivna iskustva budući su obojica  i ranijih godina pomagala hrvatskim policajcima, tako da su već pomalo naučili i hrvatski jezik.  Konzulica dr.  Anna Szlanyinka je izrazila svoje pohvale dosadašnjim iskustvima ovakve međunarodne suradnje  i naglasila da je ponosna zbog toga što je upravo Republika Mađarska prva potpisala Memorandum o suradnji, već 2006. godine, koji su slijedile i ostale zemlje. Nakon konferencije, mađarski su kolege sa domaćinima i predstavnicima medija obišli staru jezgru grada Zadra, gdje su već prvog dana naišli na odobravanje.

Podsjećamo, predstavnici Ravnateljstva policije MUP-a RH i Sjedišta nacionalne policije Republike Mađarske u okviru projekta „Sigurna turistička sezona“ potpisali su u svibnju u Opatiji Memorandum o razumijevanju - o suradnji tijekom turističke sezone 2011. godine u Republici Hrvatskoj. Memorandumom je određeno da se na područje Policijske uprave zadarske u razdoblju od 1. srpnja do 31. kolovoza ove godine upućuje osam mađarskih policijskih službenika koji će neprekidno boraviti na području PU zadarske, i to u sastavu od po dvoje službenika u četiri dvotjedna termina.        

Kao i prethodnih godina, mađarski policijski službenici službu će obavljati u skladu s nalozima nadležnih rukovoditelja u policijskim postajama, odjeveni u svoje službene odore i bez oružja. Bit će raspoređeni na području I PP Zadar, II PP Zadar, Postaje pomorske policije Zadar, Postaje prometne policije Zadar, PP Biograd, PP Pag i PP Obrovac. Njihova je zadaća pomaganje hrvatskoj policiji u obavljanju dužnosti, a posebice u komunikaciji i suradnji s mađarskim turistima,  u prevenciji kaznenih djela i prekršaja te poboljšanju sigurnosti prometa. Tijekom obavljanja poslova mađarski policajci neće primjenjivati policijske ovlasti niti poduzimati nikakve policijske mjere, a dužni su se pridržavati pozitivnih pravnih propisa u Republici Hrvatskoj.



Pisane vijesti