UNPOC 2017: Policajke iz jugoistočne Europe na obuci o mirovnim misijama u Hrvatskoj

Slika topvijesti/2017/svibanj/rakitje_00.jpg

Policijske službenice iz jugoistočne Europe danas su naučile kako u misiji prije svega naglasak treba biti na osobnoj sigurnosti, kako smanjiti potencijalne rizike i prevenirati moguće opasne situacije.

Foto: MUP 

U Središtu za međunarodne vojne operacije u zagrebačkom Rakitju danas je održana završna vježba na trećem tečaju Ujedinjenih naroda UNPOC (UN Police Officers Course). Na tečaju, koji se održava od 8. svibnja, sudjeluju pripadnici MORH-a koji se obučavaju za vojne promatrače u mirovnim misijama i operacijama i devet policijskih službenica iz šest zemalja jugoistočne Europe: Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Ukrajine.

One su danas imale zadatak pokazati svoje vještine u tri različita scenarija vježbe: pregovaranje s lokalnim zapovjednikom policijske postaje oko provedbe ljudskih prava i prava zatvorenika, postupanje patrole UN-a na ilegalnoj kontrolnoj točki te nailazak patrole na naoružane lokalne pobunjenike.
Koordinator vježbi policijski službenik Zoran Mamuzić, koji je i sam bio u tri mirovne misije, objasnio je cilj vježbi.

"Cilj je da se sudionice tečaja, buduće sudionice mirovnih misija pripreme i dožive koliko god je moguće realne situacije s kojima se mogu susresti u mirovnim misijama UN-a. Policijske službenice su pokazale specijalna znanja i vještine  koje su stekle u teorijskom dijelu obuke proteklih dana na općim i tematskim cjelinama prema UN standardima".

Za uspješnu provedbu vježbe ključni su bili policijski službenici sa bogatim iskustvom iz mirovnih misija - instruktori Damir Pišković, Davor Ivan Rođak i Dean Čadonić te mentori Tihana Kozlica, Nenad Tuškanac i Damir Hrlić. Nakon svake vježbe instruktori i mentori su ocijenili rad svakog tima. U vježbama su sudjelovali i pripadnici Interventne jedinice PU zagrebačke.

Policijske službenice iz jugoistočne Europe danas su naučile kako u misiji prije svega naglasak treba biti na osobnoj sigurnosti, kako smanjiti potencijalne rizike i prevenirati moguće opasne situacije.

Organizaciju međunarodnog tečaja UNPOC iniciralo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova kao dio hrvatske međunarodne razvojne suradnje i podrške sudjelovanju žena u mirovnim misijama i operacijama, a posebice za osnaživanje položaja žena u zemljama u tranziciji. Do sada su u Hrvatskoj održana dva UNPOC tečaja na kojima su sudjelovale policijske službenice iz više afričkih i azijskih zemalja.

Naime, tečajevi su organizirani temeljem preuzetih obveza Republike Hrvatske sa zasjedanja opće Glavne skupštine UN-a 2014. godine i kao aktivnosti Nacionalnog akcijskog plana za provedbu Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1325 (2000) „Žene, mir i sigurnost“ i srodnih rezolucija.

MUP RH u mirovnim misijama sudjeluje od 2005. godine. U 12 mirovnih misija UN-a, EU-a, NATO-a i OSCE-a i jednoj međunarodnoj koaliciji sudjelovala su 124 policijska službenika i 16 policijskih službenica. U ovom trenutku MUP s dva službenika sudjeluje u radu dvije mirovne misije EU-a u Palestini i Gruziji.

UNPOC, kojeg organiziraju Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo obrane i Ministarstvo unutarnjih poslova, završava sutra, 19. svibnja dodjelom UN certifikata svim sudionicima.



Pisane vijesti