Uspostava sustava automatizirane granične kontrole u zračnim lukama (ABC sustav)

Slika /Ilustracije-novo/shutterstock_106006199_cr.jpg
Foto: ilustarcija

Uprava za europske poslove, međunarodne odnose i fondove Europske unije i Ministarstvo unutarnjih poslova su dana 06. travnja 2023. godine potpisali Sporazum o izravnoj dodjeli financijskih sredstava za potrebe rada i održavanje uređaja za provedbu projekta „Uspostava sustava automatizirane granične kontrole u zračnim lukama (ABC sustav)“ u okviru Fonda za integrirano upravljanje granicama, Instrumenta za financijsku potporu u području upravljanja granicama i vizne politike.

Sredstvima iz projekta će se izvršiti opremanje granične policije sustavom automatizirane granične kontrole u zračnim lukama (ABC sustavi) čime se dugoročno podiže sigurnosna razina nadzora državne granice u zračnim lukama i schengenskom prostoru. Navedeno podrazumijeva isporuku sustava automatizirane granične kontrole te instalaciju softvera za svaku od tri lokacije zračnih luka: Zagreb, Split i Dubrovnik. Navedenim sustavom ubrzati će se vrijeme potrebno za obavljanje granične kontrole i drugih graničnih procedure te se ujedno povećava kvaliteta nadzore vanjske granice EU. 

Ukupna vrijednost projekta „Uspostava sustava automatizirane granične kontrole u zračnim lukama (ABC sustav)“ iznosi 4.100.000,00 EUR €, od čega je 75% ukupnih opravdanih izdataka za opravdane troškove projekta sufinancirano sredstvima Fonda za integrirano upravljanje granicama, Instrumenta za financijsku potporu u području upravljanja granicama i vizne politike.
 

Pisane vijesti