Uvjeti na cestama i savjeti sudionicima u prometu uoči nadolazećeg vikenda

Slika promet%20ilustracije/slika%208.jpg

Nadzor prometa odvijat će se na velikom broju lokacija te će u poduzimanje aktivnosti biti uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema

FOTO: Ilustracija

Tijekom vikenda i početkom narednog tjedna najavljene su promjenjive vremenske prilike s snijegom, susnježicom te mogućom kišom koja se može smrzavati u dodiru s hladnom podlogom te niskim jutarnjim temperaturama. Zbog navedenog, moguća je poledica, odnosno stvaranje snježnog pokrivača, dok se u pojedinim predjelima očekuje i jak vjetar.

U takvim okolnostima, kolnik će biti vlažan, sklizak i hladan, a moguće i zaleđen, zbog čega je i prianjanje pneumatika na podlogu znatno otežano, produžava se zaustavni put prilikom kočenja, odnosno na takvom kolniku vrlo lako može doći od gubitka kontrole nad vozilom i slijetanja vozila s kolnika ili prelaska na dio kolnika za suprotni smjer i sudara s nadolazećim vozilima.

Stoga je potrebno da se prije vožnje u takvim uvjetima dodatno provjeri tehnička ispravnost vozila kojim upravljate, a posebice stanje i ispravnost pneumatika na vozilu. Preporuka je da se vozilo opremi zimskim gumama koje pri temperaturama nižim od 7°C imaju znatno bolje prianjanje na kolnik nego ljetne gume.

Više savjeta o vožnji za vrijeme zimskih uvjeta na cestama doznajte OVDJE.
 
Prometne nesreće
 
Tijekom proteklog tjedna dogodilo se nekoliko prometnih nesreća s najtragičnijim posljedicama – smrtno stradalim osobama. Nesreće su se uglavnom dogodile na način da su vozači izgubili nadzor nad vozilom, a zatim sletjeli vozilom s kolnika i pritom sami stradali. Vozači su griješili iz razloga što su se kretali brzinom neprimjerenom uvjetima na cesti, kao i nepropisnom brzinom.

Jedna nesreća s poginulom osobom, dogodila se prilikom sudara dva vozila u raskrižju, kada je jedan od vozača ušao u raskrižje ne poštujući znak crvenog svjetla na semaforu. Još jedna nesreća dogodila se prilikom naleta vozila na pješakinju koja je prelazila kolnik, a ista je preminula u bolnici nakon nekoliko sati.

Stoga je potrebno ponovno upozoriti vozače da:
  • u prvom redu prilikom vožnje budu maksimalno koncentrirani na promet koji ih okružuje;
  • ne koriste mobitel tijekom vožnje (zakonski je propisano da se ne smije koristiti bez uređaja koji omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku),
  • da poštuju dopuštena ograničenja brzine, odnosno prilagode brzinu stanju kolnika i osobinama ceste (noć, magla, kiša, poledica, zavoj, uspon, pad kolnika i dr.).Jednako tako, prilikom približavanja raskrižjima, potrebno je voziti s povećanim oprezom i pratiti prometne uvjete, rad semaforskih uređaja, odnosno poštivati postavljenu prometnu signalizaciju prilikom prolaska kroz raskrižje. 
 
Vidljivost pješaka i biciklista
 

Prelaskom na zimsko računanje vremena, noćni uvjeti vožnje započeli su ranije, međutim istovremeno, u tim ranim noćnim satima na cestama još je dosta pješaka i biciklista. Jedan dio njih ne poštuje zakonske propise, zbog čega su teško vidljivi vozačima drugih vozila, koji pritom nalijeću na njih što ponekad završava i sa smrtnim stradavanjem.

Stoga podsjećamo na odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojima je propisano da:

- pješak, koji se kreće kolnikom, dužan je noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označen nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, 
- vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom,
- za nepoštivanje navedenih odredbi propisana je kazna u iznosu od 300,00 kuna.
 
Mlade osobe u prometu
 
Kako su u posljednje vrijeme, jedan dio nesreća sa smrtnim stradavanjem, skrivile mlade osobe, poseban apel uputili bi i roditeljima takvih osoba, ali i drugim odraslim osobama, da im ne omogućavaju dostupnost upravljanja vozilom dok takva mlada osoba nije položila vozački ispit.

Također, da im ne omogućavaju upravljanje vozilom ukoliko imaju saznanja da je mlada osoba konzumirala alkoholna pića.

Naposljetku, da prije povjeravanja vlastitog vozila na upravljanje mladoj osobi, temeljem životnog i prometnog iskustva istoj ukažu na sigurno, ali i odgovorno sudjelovanje u prometu.  

Zapamtite, prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život.
 
Pojačani nadzor prometa na cestama

Kako smo već ranije najavili policija će i u ovoj godini kontinuirano nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja - recidivistima.

Nadzor prometa odvijat će se na velikom broju lokacija, a u poduzimanje aktivnosti bit će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica i dr.
 
Korisne savjete sudionicima u prometu pročitajte OVDJE.

Pisane vijesti | Promet i vozila