Velika Britanija i Hrvatska zatvorile zajednički twinning projekt

Slika topvijesti/2018/01_sijecanj/DSC_4179.JPG

Svečanost zatvaranja Twinnig projekta „Identifikacija žrtava masovnih katastrofa i terorizma“ održana je danas, 10. siječnja 2018., u amfiteatru Ravnateljstva policije. Projekt vrijedan 600.000,00 € započeo je u siječnju 2017. godine, a zemlja partner u provođenju bilo je Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Foto: MUP

Svečanost zatvaranja Twinnig projekta „Identifikacija žrtava masovnih katastrofa i terorizma“ održana je danas, 10. siječnja 2018., u amfiteatru Ravnateljstva policije. Projekt vrijedan 600.000,00 € započeo je u siječnju 2017. godine, a zemlja partner u provođenju bilo je Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske.
Na početku svečanosti svim okupljenima obratili su se zamjenik glavnog ravnatelja policije Željko Prša, voditeljica Službe za Twinning, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Nirvana Sokolovski te veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj Andrew Dalgleish.
Projektom se željela unaprijediti učinkovitost Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ kako bi njegovi djelatnici mogli brzo i učinkovito reagirati u slučaju masovnih katastrofa, što je i ostvareno usvajanjem znanja i vještina te razmjenom iskustava u međunarodnom okruženju.
Projekt je bio podijeljen u dvije komponente u kojima je fokus bio usmjeren na jačanje kapaciteta forenzičkih vještaka u području DNA, biostatistike i daktiloskopije, a sve u kontekstu operacija identifikacije žrtava katastrofa. Također, omogućeno je i ostalim djelatnicima Ministarstva unutarnjih poslova i drugih institucija koje se bave forenzičnom medicinom, a koje su uključene u procese identifikacije žrtava katastrofa, da sudjeluju na edukacijama organiziranim u sklopu projekta. U konačnici, projekt je pomogao pripremiti Republiku Hrvatsku za pružanje brzog odgovora na masovne katastrofe s velikim brojem žrtava različitih nacionalnosti u zemlji, ali i u slučaju da hrvatski građani postanu žrtve takve katastrofe u inozemstvu, što je i bio njegov sveukupni cilj.
Završen je višednevnom, multidisciplinarnom, vježbom identifikacije žrtava masovnih nesreća održanom u prosincu prošle godine u kojoj su pored Ministarstva unutarnjih poslova sudjelovale i sve ostale relevantne institucije, a koju je u svom obraćanju pohvalio i veleposlanik Dalgleish. Kao predstavnik zemlje koja, nažalost, ima iskustva s ovakvim događajima naveo je da su u trenutku takve katastrofe oči svijeta uprte u nadležne i način na koji se oni nose sa situacijom, način na koji pružaju potporu žrtvama i obiteljima stradalih. Upravo iz tog razloga važno je znati točne procedure i postupke svih uključenih u takve događaje.
Zamjenik glavnog ravnatelja policije Željko Prša istaknuo je kako Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ kontinuirano radi na povećanju svojih kapaciteta putem brojnih projekata i već sada može odgovoriti na brojne izazove koji se svakodnevno pred njih stavljaju, međutim, ovim projektom učinjen je dodatan korak naprijed u spremnosti stručnjaka Centra da u slučaju masovnih katastrofa što prije identificiraju žrtve i na taj način olakšaju patnju i neizvjesnost obiteljima nastradalih.
Svečanost je završena održanim prezentacijama o samom provođenju projekta (općim ciljevima i doprinosu  te aktivnostima i ostvarenim rezultatima) voditelja projekta Dereka Foresta sa strane zemlje partnera i Dražena Mayke s hrvatske strane kao i gospodina Marka Olivera savjetnika za Twinning zemlje partnera koji je sudjelovao u projektu.



Pisane vijesti