VIDEO: Predstavljeni rezultati kriminalističkog istraživanja kodnog naziva „FAMILIA“

Operacija „Familia“ rezultirala je sa 16 uhićenja, 11 u Europi i 5 u Aziji te zapljenom više od tone kokaina i dva milijuna eura u gotovini

FOTO: MUP, PIXSELL
VIDEO: Rezultati međunarodnog krim istraživanja "FAMILIA"

Danas, 25. srpnja 2019. godine u Ministarstvu unutarnjih poslova predstavljeni su rezultati značajnog međunarodnog kriminalističkog istraživanja kodnog naziva „FAMILIA“. Osim Hrvatske, u istraživanju su sudjelovale i redarstvene vlasti iz Srbije, Češke, Hong Konga, Francuske, Slovenije i Italije, čiji su predstavnici prisustvovali današnjoj konferenciji za medije.

Iz Srbije je prisustvovao pomoćnik načelnika Uprave kriminalističke policije Igor Arsić i zamjenik načelnika Službe za borbu protiv droga Nikola Djoković, a iz Češke zamjenik ravnatelja Nacionalnog ureda za droge, pukovnik doktor prava Bretislav Brejch i prvi zapovjednik odjela Nacionalnog ureda za droge pukovnik magistar Petar Kazar. Iz Hong Konga je došao viši predstojnik Carinskog istražnog ureda za kriminal vezan uz droge Barry Chi-wing Lai i pomoćnik predstojnika Carinskog istražnog ureda za kriminal vezan uz droge Sam Man-kit Chang te iz Francuske načelnik Jedinice za kriminalistička istraživanja Rouena, Nacionalne policije, pukovnik Cyrille Campoménoso i policijski časnik za vezu Francuske Republike u Zagrebu Stjepan Tijardović.

Iz Slovenije na velikom projektu sudjelovali su pomoćnik Vođe sektora kriminalističke policije PU Ljubljana Domen Fajfar i Vođa skupine za zabranjene droge Odjela za organizirani kriminal PU Ljubljana Jakša Jernej, a iz Italije načelnik Istražne jedinice za kriminal povezan s drogom, Guardia di Finanza Milano, major Claudio Izzo i inspektor Istražne jedinice za kriminal povezan s drogom, Guardia di Finanza Milano i talijansku Službu za međunarodnu policijsku suradnju u Rimu Enrico Leuci.

Od samog početka, kriminalističko istraživanje imalo je snažnu potporu i koordinaciju međunarodnih agencija za provedbu zakona kao što su EUROPOL, DEA i FRONTEX, čiji su predstavnici također sudjelovali na današnjem događanju i to načelnik odjela za droge O2-A (Droga i organizirani kriminal unutar EU-a ) Les Fiander iz Europola, ataše za Zagrebačku županiju Matt Fihlman iz DEA-a, zatim DEA časnik za vezu Europola Jeff Ferris te operativni časnik Sektora za provedbu zakona, iz Odjela za operativne odgovore Obalne straže i Jedinice za provedbu zakona Pedro Martinez Gimeno.

Svim prisutnima rezultate međunarodne akcije predstavili su načelnik Policijskog nacionalnog ureda za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminaliteta Marijo Kovač, voditelj Službe kriminaliteta droga PNUSKOK-a Dražen Rastović te voditelj Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Zagreb u PNUSKOK-u Alen Barta.

Kriminalističko istraživanje kodnog imena FAMILIA započelo je krajem 2017. na inicijativu Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK), temeljem raznih informacija koje je prikupila hrvatska policija vezano uz krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike u države Europe, uključujući i Hrvatsku.

Identificirana je dobro organizirana kriminalna skupina (OCG), dio takozvanog Balkanskog kartela, s pripadnicima u mnogim zemljama Europske unije i svijeta. Kriminalna skupina bavila se prekoatlantskim krijumčarenjem kokaina iz Južne Amerike u Europu i Aziju, kao i pranjem novca dobivenom tim krijumčarenjem.

Početkom 2018. u koordinaciji s USKOK-om započele su posebne istražne radnje, a zbog raširenih kriminalističkih aktivnosti kriminalne skupine u Europi i njezinim jakim kriminalnim vezama na tom području te u nekoliko južnoameričkih zemalja i Aziji, USKOK i hrvatska policija proširili su kriminalističko istraživanje ‘FAMILIA’ na više zemalja putem mehanizma europskog istražnog naloga (međunarodna pravna pomoć) i međunarodne policijske suradnje.

Operacija Familia rezultirala je uhićenjima ukupno 16 pojedinaca, 11 u Europi (Hrvatska, Češka, Srbija i Švicarska) te 5 u Hong Kongu. Policijski službenici zaplijenili su više od tone kokaina, više od 600 kilograma u Švicarskoj i 421 kilogram u Hong Kongu. U Hrvatskoj, Češkoj, Srbiji, Sloveniji i Švicarskoj zaplijenjeno je 2 milijuna eura u gotovini te skupocjenih predmeta u vrijednosti većoj od milijun eura (visoko kvalitetni satovi, vozila).

Ova operacija bila je dio šire europske strategije protiv zapadno-balkanske mreže organiziranoga kriminala, poznate pod nazivom Balkanski kartel i njegove top mete, kojom je koordinirala Hrvatska, a podržale su je mnoge vlasti nadležne za provedbu zakona iz EU i sa Zapadnog Balkana, kao i američka DEA te Europol.

Akcija „FAMILIA“ samo je još jedan dokaz kako je uspješna međunarodna suradnja najučinkovitije oružje u borbi protiv organiziranog kriminaliteta. 

Pisane vijesti | Suradnja | Kriminalistička istraživanja