VLADA Božinović: Policija u prošloj godini visoko podigla ljestvicu

Slika /2023/5/Foto ministar/ministar.jpg

ZAGREB, 25. svibnja 2023. (Hina) - Stanje u policiji je na visokoj razini, ocijenio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u četvrtak na sjednici vlade izrazivši zadovoljstvo radom policije u 2022. godini.

Vijest i foto: Hina

"Prema rezultatima rada, očito je da je policija podigla visoko ljestvicu, a to se vidi i prema rezultatima internih mehanizama", rekao je Božinović predstavljajući izvješće o radu policije za prošlu godinu.

Prvenstveno je pritom naveo ispunjenje svih uvjeta za priključenje Hrvatske šengenskom prostoru te svih uvjeta da sa SAD-om potpiše sporazum o ulasku u Global Entri Program, kao i provedenu funkcionalnu reorganizaciju "kojom su unaprijeđeni poslovni procesi, poboljšana organizacijska struktura Ravnateljstva i policijskih uprava".

Izvješće pokazuje da je u prošloj godini zabilježen rast nezakonitih migracija preko hrvatskog teritorija te je evidentiran rekordan broj postupanja prema osobama koje su nezakonito prešle državnu granicu. Povećanje iznosi, naveo je Božinović, 190,8 posto.

Povećanje prometa na cestama i granici

Zabilježeno je i povećanje prometa na cestama u odnosu na godinu ranije i to na autocestama 14,5 posto, a na državnim cestama gotovo 7 posto.

Državnu granicu tijekom prošle godine, ulaz-izlaz, prešlo je više od 37 milijuna vozila inozemnih registarskih oznaka, što je povećanje od 33,2 posto, a unatoč tome smanjio se broj najtežih stradavanja u prometnim nesrećama, odnosno manji je broj nesreća s poginulima, a manji je i broj smrtno stradalih osoba - za 17.

Državnu granicu prešlo je 136,9 milijuna putnika, što je 45 posto više u odnosu na 2021. godinu, od čega državljani EU čine 45 posto, trećih zemalja 26 posto, a državljani RH 28 posto.

Zadržan visok postotak razriješenosti kaznenih djela

Izvješće pokazuje i da je zadržan vrlo visok postotak razriješenosti kaznenih djela od 72 posto, a nastavljen je višegodišnji trend pada broja kaznenih djela ubojstava - evidentirano ih je 27, što je manje od desetgodišnjeg prosjeka.

Zadržan je i trend povećanja kriminalističkih istraživanja ratnih zločina - evidentirano je 112 kaznenih djela, a u 2021. godini 100 kaznenih djela.

Iznimnom aktivnosti policijskih službenika u zaštiti djece i mladeži, naveo je Božinović, nastavio se i trend kojim je u 2022., u odnosu na godinu ranije, prijavljeno i procesuirano 8,1 posto više kaznenih djela iz područja kaznenopravne zaštite djece i obitelji.

Broj prijavljenih počinitelja korupcijskih kaznenih djela veći za 148 posto

Broj prijavljenih korupcijskih kaznenih djela veći je za 30 posto, a broj prijavljenih počinitelja navedenih kaznenih djela je veći za čak 148 posto.

U odnosu na 2021. godinu zabilježen je veliki porast otkrivenosti kaznenih djela zločinačkog udruženja i to za čak 80 posto.

Bilježi se i veliki porast prijavljivanja kaznenih djela kriminaliteta droga povezanih sa zločinačkim udruženjem - prijavljeno ih je 155, dok ih je u 2021. godini bilo 25, a zabilježen je i porast kaznenih djela pranja novca od 52 posto.

Manje prijava protiv policajaca

Tijekom prošle godine zaprimljeno je 1733 pritužbi, podnesaka i anonimnih prijava kojima se ukazuje na propuste ili nezakonitosti u radu policijskih službenika i državnih službenika MUP-a, što je za 377 manje nego 2021. godine.

Od zaprimljenih pritužbi više od 90 posto je neutemeljeno ili nepotvrđeno, naveo je ministar.

Pokrenuto je 536 disciplinskih postupaka protiv policijskih službenika, što je za 48 manje nego 2021. godine, a u postupcima je izrečeno 356 kazni, od čega je u 19 slučajeva došlo do prestanka državne službe, a u 28 je izrečena uvjetna kazna prestanka državne službe.

 

Pisane vijesti | Vijesti iz medija