Zadar: Zlouporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju

Policijski službenici Odsjeka gospodarskog kriminaliteta PU zadarske, u koordinaciji sa Županijskim i Općinskom državnim odvjetništvom u Zadru, dovršili su kriminalističko istraživanje kojim je utvrđena osnovana sumnja da je 47-godišnjak iz Zagreba počinio kaznena djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, povrede tuđih prava i povrede vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Naime, njega se sumnjiči da je u svojstvu vlasnika i direktora jednog trgovačkog društva sa zadarskog područja, neposredno pred otvaranje stečaja, a s ciljem da pogorša imovno stanje društva i umanji mogućnost namirenja tražbine Porezne uprave, zaključenjem ugovora prenio imovinu društva na svoja ostala tri trgovačka društva, čime je oštetio Ministarstvo financija za više od 2.467.000 kuna.

Također ga se sumnjiči da je kao odgovorna osoba u razdoblju od rujna 2006. do srpnja 2010. godine učinio nedostupnim pokretnine na koje su jedna banka i jedno poduzeće temeljem ugovora o kreditima polagali pravo, onemogućivši ih u naplati tražbine u ukupnom iznosu od preko 12,5 milijuna kuna. Sumnjiči ga se i da kao odgovorna osoba nije vodio podatke o poslovanju temeljem Zakona o računovodstvu. Protiv 47-godišnjaka je podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu zbog osnovane sumnje da je počinio navedena kaznena djela.



Pisane vijesti