ZAJEDNIČKA IZJAVA MINISTARA UNUTARNJIH POSLOVA HRVATSKE I SLOVENIJE

Na Brijunima je održan već tradicionalni susret uoči turističke sezone ministara unutarnjih poslova Republike Hrvatske Šime Lučina i Republike Slovenije Rade Bohinca. Dva su ministra potvrdila odličnu suradnju dvaju ministarstava, a posebno policija. Posebno je istaknut nastavak pozitivnog trenda pada ilegalnih migracija između dviju država, koje su u prvih pet mjeseci u odnosu na isto razdoblje prošle godine pale za 47 posto. Ministri Lučin i Bohinc potvrdili su raniji dogovor koji omogućava pojednostavljeni režim plovidbe i granične kontrole za turistička plovila u vrijeme od 15. lipnja do 31. listopada. Također, u cilju što bolje protočnosti prometa za vrijeme turističke sezone, osigurat će se neprekidna komunikacija i dežurstva nadležnih službi s ciljem što učinkovitije i brže izmjene relevantnih informacija. Izaslanstva su dogovorila da će do kraja listopada u svrhu daljnje provedbe Sporazuma o pograničnoj policijskoj suradnji biti potpisana četiri provedbena protokola kojima će se, uz ostalo, operacionalizirati i mješovite granične ophodnje. Dogovoren je i nastavak suradnje na području twinning projekta za integralno upravljanje granice, a razgovaralo se i o novim zajedničkim projektima za hrvatsku prilagodbu standardima EU gdje bi se koristila iskustva Slovenije.

Na Brijunima je održan već tradicionalni susret uoči turističke sezone ministara unutarnjih poslova Republike Hrvatske Šime Lučina i Republike Slovenije Rade Bohinca. Dva su ministra potvrdila odličnu suradnju dvaju ministarstava, a posebno policija.
Posebno je istaknut nastavak pozitivnog trenda pada ilegalnih migracija između dviju država, koje su u prvih pet mjeseci u odnosu na isto razdoblje prošle godine pale za 47 posto.
Ministri Lučin i Bohinc potvrdili su raniji dogovor koji omogućava pojednostavljeni režim plovidbe i granične kontrole za turistička plovila u vrijeme od 15. lipnja do 31. listopada.
Također, u cilju što bolje protočnosti prometa za vrijeme turističke sezone, osigurat će se neprekidna komunikacija i dežurstva nadležnih službi s ciljem što učinkovitije i brže izmjene relevantnih informacija.
Izaslanstva su dogovorila da će do kraja listopada u svrhu daljnje provedbe Sporazuma o pograničnoj policijskoj suradnji biti potpisana četiri provedbena protokola kojima će se, uz ostalo, operacionalizirati i mješovite granične ophodnje.
Dogovoren je i nastavak suradnje na području twinning projekta za integralno upravljanje granice, a razgovaralo se i o novim zajedničkim projektima za hrvatsku prilagodbu standardima EU gdje bi se koristila iskustva Slovenije.

Stranica