Zajedničkim naporima do uspješne integracije azilanata

Slika /A1_WEB_ILUSTRACIJE/MUP_ILUSTRACIJE/UMUP.jpg

MUP RH intenzivno sudjeluje u integraciji u hrvatsko društvo osoba kojima je odobren zahtjev za međunarodnom zaštitom, a u tom procesu surađuje i sa Islamskom vjerskom zajednicom u Hrvatskoj

Foto: ilustracija

Ministarstvo unutarnjih poslova RH intenzivno sudjeluje u integraciji u hrvatsko društvo osoba kojima je odobren zahtjev za međunarodnom zaštitom. U tom procesu surađujemo s brojnim institucijama i organizacijama među kojima je i Islamska vjerska zajednica u Hrvatskoj koja vodi brigu o duhovnim i drugim potrebama tražitelja međunarodne zaštite muslimanske vjeroispovijesti. Kako bi se tražiteljima međunarodne zaštite, ali i onima kojima je zahtjev već odobren olakšala integracija i suživot, predstavnici Islamske vjerske zajednice surađuju sa službenicima MUP-a u Prihvatilištu za tražitelje azila u Zagrebu i to pružajući psihosocijalnu podršku, provodeći vjerske obrede i druge aktivnosti.
 
Predsjednik mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija  dr. Aziz ef. Hasanović zahvalio je ministru Božinoviću na suradnji, kako na ovom tako i na brojnim drugim poljima, koju je ocijenio zaista uzornom te je istaknuo kako su rezultati vidljivi kroz zahvalnost brojnih obitelji kojima je Islamska vjerska zajednica na usluzi i kojima se nastoji približiti naše običaje, kulturu, tradiciju i sve ostalo potrebno za njihovu lakšu integraciju.
 
Kako bi još više unaprijedilo suradnju, Ministarstvo unutarnjih poslova početkom godine održalo je dva sastanka  s Islamskom vjerskom zajednicom u Hrvatskoj kojom im je prilikom predstavljen Nacionalni program u dijelu Fonda za azil, migracije i integraciju. Naime, Islamska vjerska zajednica u Hrvatskoj u svojem doprinosu integraciji osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita dosad nije bila korisnik sredstava Fonda za azil, migracije i integraciju, a Ministarstvo unutarnjih poslova kao aktivan partner ponudilo im je suradnju i pomoć u ostvarivanju financijske podrške u tom dijelu zajedničke suradnje.
 
Pored integracije azilanata, Ministarstvo unutarnjih poslova poduzima brojne druge napore kako bi i ostatak muslimanske zajednice mogao u Hrvatskoj uživati svoja vjerska i običajna prava, a u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima. Kao rezultat toga, prava i položaj pripadnika muslimanske vjeroispovijesti u RH mogu poslužiti kao uzor drugim zemljama Europe, što je više puta isticano tijekom sastanaka na visokoj razini predstavnika islamske zajednice u Hrvatskoj s državnim dužnosnicima. Dokaz je to kako je moguće uspostaviti odnos države i muslimanske zajednice na načelima konstruktivne suradnje. Pripadnici islamske vjeroispovijesti u Hrvatskoj slobodno prakticiraju svoju vjeroispovijest i nisu izloženi nijednoj vrsti diskriminacije i marginalizacije te Hrvatsku doživljavaju kao svoju domovinu.

Priopćenja | Suradnja | Društvo i zajednica