ZAPLJENA 19 KG HEROINA

Zagreb - nakon višemjesečnog intenzivnog poduzimanja mjera i postupaka prema prosuđenim nositeljima krijumčarenja droge heroin tzv. balkanskom rutom, policijski službenici odjela kriminaliteta droga PU zagrebačke i Uprave kriminalističke policije MUP-a RH dovršili su kriminalističku obradu koja je rezultirala zapljenom 19 kilograma droge heroin. Pri prikupljanju prethodnih obavijesti korištene su mjere posebnih izvida kaznenih djela iz članka 180. ZKP-a tijekom kojih su utvrđeni identiteti sudionika i hijerarhijski ustroj krijumčarske organizacije, kao i modaliteti i sredstva za krijumčarenje droge. Upravo temeljem ovako prikupljenih saznanja i osnovane sumnje da bi se u automobilu mogla nalaziti skrivena droga, dana 09. listopada 2002. godine na izlaznom traku MCGP Bregana zaustavljen je osobni automobil kojim je upravljao hrvatski državljanin, pretragom kojeg je u posebno izrađenom prostoru između dna prtljažnika i spremnika za gorivo pronađeno 19 kilograma droge heroin, pakirano u 38 paketa po pola kilograma. Nakon ostvarene zapljene, pristupilo se uhićenju organizatora i ostalih članova krijumčarske organizacije, kojom prigodom su uhićena još 4 hrvatska državljana, od kojih su 2 albanske narodnosti dok je jedan makedonski državljanin, također albanske narodnosti, sa statusom trajno nastanjenog stranca u RH još uvijek nedostupan. Tijekom provođenja kriminalističke obrade, izvršene su pretrage 7 domova, jednog poslovnog prostora i 5 osobnih automobila, u kojima su pronađeni automatski pištolj marke CZ model Skorpion, pištolj marke CZ model M 57 TT, veća količina streljiva, više krivotvorenih isprava i korespodencija s upisanim rutama krijumčarenja. Isto tako privremeno je oduzeta poslovna dokumentacija tvrtke organizatora krijumčarenja, budući se osnovano sumnja kako je isti dobit ostvarenu krijumčarenjem ulagao u legalne financijske tokove i nekretnine. Dana 10. listopada 2002. godine u 17,20 sati, zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo Zlouporabe opojnih droga iz članka 173. KZ i kazneno djelo Udruživanje za počinjenje kaznenog djela iz članka 333. KZ, četiri muškarca i jedna žena prepraćeni su uz kaznenu prijavu dežurnom istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu. Provedenim toksikološkim vještačenjem, utvrđeno je kako je droga 41% čistoće u obliku baze, čime narečena droga u uličnoj preprodaji doseže vrijednost od oko 500.000 Eura. Nastavlja se kriminalistička obrada u cilju uhićenja makedonskog državljana i u cilju dokazivanja pranja novca izvršenog od strane organizatora krijumčarenja droge.

Zagreb - nakon višemjesečnog intenzivnog poduzimanja mjera i postupaka prema prosuđenim nositeljima krijumčarenja droge heroin tzv. balkanskom rutom, policijski službenici odjela kriminaliteta droga PU zagrebačke i Uprave kriminalističke policije MUP-a RH dovršili su kriminalističku obradu koja je rezultirala zapljenom 19 kilograma droge heroin.
Pri prikupljanju prethodnih obavijesti korištene su mjere posebnih izvida kaznenih djela iz članka 180. ZKP-a tijekom kojih su utvrđeni identiteti sudionika i hijerarhijski ustroj krijumčarske organizacije, kao i modaliteti i sredstva za krijumčarenje droge.
Upravo temeljem ovako prikupljenih saznanja i osnovane sumnje da bi se u automobilu mogla nalaziti skrivena droga, dana 09. listopada 2002. godine na izlaznom traku MCGP Bregana zaustavljen je osobni automobil kojim je upravljao hrvatski državljanin, pretragom kojeg je u posebno izrađenom prostoru između dna prtljažnika i spremnika za gorivo pronađeno 19 kilograma droge heroin, pakirano u 38 paketa po pola kilograma.
Nakon ostvarene zapljene, pristupilo se uhićenju organizatora i ostalih članova krijumčarske organizacije, kojom prigodom su uhićena još 4 hrvatska državljana, od kojih su 2 albanske narodnosti dok je jedan makedonski državljanin, također albanske narodnosti, sa statusom trajno nastanjenog stranca u RH još uvijek nedostupan.
Tijekom provođenja kriminalističke obrade, izvršene su pretrage 7 domova, jednog poslovnog prostora i 5 osobnih automobila, u kojima su pronađeni automatski pištolj marke CZ model Skorpion, pištolj marke CZ model M 57 TT, veća količina streljiva, više krivotvorenih isprava i korespodencija s upisanim rutama krijumčarenja.
Isto tako privremeno je oduzeta poslovna dokumentacija tvrtke organizatora krijumčarenja, budući se osnovano sumnja kako je isti dobit ostvarenu krijumčarenjem ulagao u legalne financijske tokove i nekretnine.
Dana 10. listopada 2002. godine u 17,20 sati, zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo Zlouporabe opojnih droga iz članka 173. KZ i kazneno djelo Udruživanje za počinjenje kaznenog djela iz članka 333. KZ, četiri muškarca i jedna žena prepraćeni su uz kaznenu prijavu dežurnom istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu.
Provedenim toksikološkim vještačenjem, utvrđeno je kako je droga 41% čistoće u obliku baze, čime narečena droga u uličnoj preprodaji doseže vrijednost od oko 500.000 Eura.
Nastavlja se kriminalistička obrada u cilju uhićenja makedonskog državljana i u cilju dokazivanja pranja novca izvršenog od strane organizatora krijumčarenja droge.

Stranica