Započela evaluacija u području policijske suradnje te povrata i readmisije

Slika topvijesti/2016/lipanj/evaluacija2/04_mala.JPG

Foto: MUP

U sklopu schengenske evaluacije, u Ravnateljstvu policije danas je započela evaluacija policijske suradnje te povrata i readmisije. Na sastanku su prisustvovali stručnjaci dva evaluacijska tima Europske komisije i država članica schengenskog prostora, predstavnici hrvatske policije te druga vanjska nadležna tijela. Također, sastanku su uz zamjenika ministra unutarnjih poslova Davora Blaževića, nazočili i zamjenik glavnog ravnatelja policije Dražen Vitez, načelnik Uprave za granicu Zlatko Sokolar, ovlašten za obavljanje poslova načelnika Uprave kriminalističke policije Marko Srdarević, ovlašten za obavljanje poslova načelnika Samostalnog sektora za schengensku koordinaciju i projekte EU Krešimir Perović i mnogi drugi. 

Zamjenik ministra unutarnjih poslova Davor Blažević je rekao kako je Hrvatska ulaskom u Europsku uniju prihvatila cjelokupnu schengensku pravnu stečevinu, ali da je do njezine pune implementacije potrebno prijeći još nekoliko koraka.

- Evaluacija u području policijske suradnje predstavlja poseban izazov jer se evaluira gotovo cjelokupni rad i spremnost policije za pristup schengenskom prostoru kroz organizaciju i funkcioniranje policije na svim razinama, od  upravljanja ljudskim resursima, sustava obuke i obrazovanja, realizacije prekograničnih aktivnosti do rada središnjih službi za međunarodnu operativnu policijsku suradnju - rekao je zamjenik ministra.

Nositelj provedbe evaluacije u ovom području je kriminalistička policija.

Zamjenik ministra unutarnjih poslova je dodao kako je evaluacija u ovom području složena jer se analizira spremnost hrvatske policije u primjeni nekih novih oblika suradnje poput prekogranične potjere i prekograničnog nadziranja.

- Od velike je važnosti i područje povrata i readmisije koje je u uskoj vezi s drugim područjima evaluacije, a osobito s upravljanjem vanjskim granicama i Schengenskim informacijskim sustavom – rekao je zamjenik Davor Blažević.  

Zaključio je kako će Republika Hrvatska kao buduća članica schengenskog prostora s punom odgovornošću nastaviti s jačanjem svojih raspoloživih kapaciteta u cilju učinkovitog nadzora vanjske granice i sigurnosti svih građana Europske unije.

Evaluacija primjene schengenske pravne stečevine u područjima upravljanja vanjskim granicama, povrata i readmisije, te policijske suradnje provodi se od 6. do 17. lipnja. Predstavnici Europske komisije i eksperti iz država članica obilaze definirane lokacije evaluacijskih posjeta na kojima prisustvuju i predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, policijskih uprava i postaja, Carinske uprave, Lučkih uprava i operateri pomorskih i zračnih luka. Evaluacija primjene schengenske pravne stečevine određena je na temelju godišnjeg programa evaluacije primjene schengenske pravne stečevine za 2016. godinu.

Što je prethodilo schengenskoj evaluaciji

Republika Hrvatska je na marginama sastanka Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove (JHA) 12. ožujka 2015. predala Izjavu o spremnosti Republike Hrvatske za početak postupka schengenske evaluacije. U dogovoru s Europskom komisijom evaluacije RH su uključene u višegodišnji plan evaluacija (2014. – 2019.) te u Godišnji plan evaluacija za 2016. godinu. Ulaganje Izjave je bio prvi formalni korak kojim je pokrenut proces evaluacija, odnosno procjene o ispunjenosti svih uvjeta za potpunu primjenu schengenske pravne stečevine u RH.

Najavljenim provjerama na terenu prethodio je standardni upitnik koji obuhvaća relevantno zakonodavstvo, sporazumno utvrđene preporuke i najbolje prakse, posebno one navedene u schengenskim katalozima, organizacijska i tehnička sredstva dostupna za provedbu schengenske pravne stečevine te dostupne statističke podatke za svako područje evaluacije.

Standardni evaluacijski upitnik Republici Hrvatskoj je dostavljen 25. lipnja 2015. te je Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s nadležnim tijelima državne uprave analiziralo i pripremilo odgovore koji su 14. kolovoza 2015. godine dostavljeni Europskoj komisiji.

Što slijedi nakon evaluacije

Nakon evaluacijske posjete Europska komisija sastavlja izvješća koja prema potrebi mogu sadržavati preporuke za korektivne mjere. Kada RH postigne zadovoljavajuću razinu pripremljenosti, odnosno dobije pozitivnu ocjenu schengenske evaluacije, Europska komisija će podnijeti Vijeću prijedlog za donošenje odluke o ukidanju graničnih kontrola osoba na unutarnjim granicama i punoj primjeni schengenske pravne stečevine.



Pisane vijesti