Završen posjet ministra Božinovića SAD-u

Slika topvijesti/2018/01_sijecanj/SAD.jpg

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović boravio je od 17. do 19. siječnja 2018. u trodnevnom službenom posjetu Sjedinjenim Američkim Državama gdje je održao niz sastanaka s ciljem unapređenja i jačanja bilateralne suradnje

Tekst: Hina, MUP RH

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović boravio je od 17. do 19. siječnja 2018. u trodnevnom službenom posjetu Sjedinjenim Američkim Državama gdje je održao niz sastanaka s ciljem unapređenja i jačanja bilateralne suradnje, a sve novosti možete pogledati na Facebook stranici i Twitter profilu ministra.

Tijekom prvog, drugog i trećeg dana posjeta Washingtonu, ministar Božinović održao je sastanak u U.S. Department of State s pomoćnikom američkog državnog tajnika za Europu i Euroaziju A. Wess Mitchellom.

U američkom Senatu na Capitol Hillu sastao se sa senatorom Ronom Johnsonom.

Ministar Davor Božinović posjetio je i Federal Bureau of Investigation (FBI) gdje je održao sastanak s direktorom FBI-a Christopherom Wrayem te obišao FBI-ov Centar za nadziranje terorizma (Terrorist Screening Center).

U Washingtonu u petak, 19. siječnja, ministar Božinović se sastao s ministrom pravosuđa i glavnim državnim odvjetnikom Jeffom Sessionsom, a potom i zamjenicom američke ministrice domovinske sigurnosti Elaine Duke.

Tijekom službenog posjeta ministar Božinović posjetio je i Drug Enforcement Administration (DEA) gdje se susreo s vršiteljem dužnosti upravitelja Robertom W. Pattersonom.

Božinović u State Departmentu: Hrvatska ključna za sigurnost jugoistočne Europe

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović se u srijedu, 17. siječnja, u U.S. Department of State sastao s pomoćnikom američkog državnog tajnika za Europu i Euroaziju A. Wess Mitchellom.

Pomoćnik američkog državnog tajnika za Europu i Euroaziju Wess Mitchell, istaknuo je da je Hrvatska ključna za sigurnost jugoistočne Europe i "primjer dobre vladavine i uspješnog pristupanja euroatlanskim integracijama".

"U tom smislu joj pripada i važna uloga za dovršetak euroatlanske integracije ostalih zemalja jugoistočne Europe. Prioritet naše administracije je imati snažne strateške odnose s Republikom Hrvatskom", kazao je Mitchell na sastanku u američkom State Departmentu kojega je Božinović posjetio kao prvi hrvatski ministar unutarnjih poslova u vrijeme nove američke administracije.

"Ovo je bila dobra prilika da se potvrde dobri saveznički odnose SAD-a i Hrvatske. Mitchell je poznavatelj prilika u Europi i Hrvatska i Amerika na sve izazove s kojima je suočena Europa i naš dio svijeta dijele jednak pristup", izjavio je Božinović nakon sastanka.

SAD podržava izgradnju NLG terminala na Krku i rješavanje pitanja sa Slovenijom

Na sastanku s Mitchellom razgovaralo se o strateškom partnerstvu Hrvatske i SAD-a kada je riječ o bilateralnim odnosima i zajedničkoj ulozi u jugoistočnoj Europi. Poseban naglasak stavljen je na nastavak suradnje oko izgradnje LNG terminala na Krku koji je važan i za energetsku sigurnost i diversifikciju, a koji SAD promatraju i kao strateški projekt.

Ministar je izvijestio o donošenju posebnog zakona kojim bi se ubrzala operacionalizacija tog projekta, a pomoćnik Mitchell je potvrdio da je to jedan od strateških projekata i za vladu predsjednika Trumpa te da uživa punu podršku SAD-a.

Mitchella je posebno zanimalo hrvatsko stajalište o dinamici odnosa sa Slovenijom u svjetlu odluke Arbitražnog suda. Božinović ga je detaljno izvijestio o genezi graničnog pitanja te iznio poznato hrvatsko stajalište, posebno istaknuvši kako nije moguća provedba odluke Arbitražnog suda koju Slovenija pokušava jednostrano primijeniti te da se Hrvatska zalaže za bilateralno rješavanje ovog pitanja slijedom. Na tom tragu je, dodao je Božinović, Hrvatska slovenskoj strani izložila konkretan prijedlog u vidu Protokola kojim se predlažu konkretni koraci i potvrđuje konstruktivan pristup Hrvatske u rješavanju ovog pitanja.

Mitchell je prenio očekivanja da dvije saveznice u EU i NATO-u ovo pitanje riješe na konstruktivan način, ali i izrazio spremnost da se, ukoliko to obje strane ocjene uputnim, SAD eventualno uključi u postizanje dogovora. Najavio je posjet regiji u proljeće ove godine.

Susret sa senatorom Johnsonom

Nakon posjeta State Departmentu Božinović se u Senatu sastao sa senatorom Ronom Johnsonom kojega je izvijestio o trenutnoj situaciji u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi.

"Ono što nam je zajednički cilj je da države našeg susjedstva postanu članice NATO-a i EU i Hrvatska tu kao država koja je i model da je sve te ciljeve moguće postići uz ozbiljan trud i ozbiljnu opredijeljenost prema euroatlanskim aspiracijama može sa svoje strane dati puni doprinos", kazao je Božinović nakon sastanka hrvatskim novinarima.

I sa senatorom je bilo riječi o izgradnji LNG terminala na Krku te je, u kontekstu njegove realizacije, istaknuta strateška pozicija Hrvatske za koju je i SAD-u i Hrvatskoj "u interesu da ju iskoristimo".

"Razgovarali smo i o izazovima suvremenog doba kao što su borba protiv terorizma i organiziranog kriminala, a to su i pitanja koja ćemo malo detaljnije razmotriti s našim sugovornicima u danima koji slijede", rekao je hrvatski ministar unutarnjih poslova.

Na novinarsko pitanje kako interes američke administracije za naš dio svijeta ne posustaje ni unatoč agendi nove administracije "Amerika prva", Božinović je kazao: "Amerika prva, ali Amerika koja je svjesna da je Hrvatska njezin najstabilniji partner u jugoistočnoj Europi".

Amerikancima sve značajnija suradnja s hrvatskim MUP-om

U četvrtak, 18. siječnja, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović se u Washingtonu sastao s Christopherom Wrayem, direktorom američkog FBI-a, agencije koja će ubuduće u većoj mjeri sudjelovati u edukaciji hrvatskih policijskih stručnjaka za kibernetičku sigurnost, ali i ostalih sigurnosnih prijetnji poput terorizma i organiziranog kriminala.

"Moderne sigurnosne prijetnje po svom opsegu, kompleksnosti i prirodi prevelik su izazov za bilo koju državu pojedinačno i za uspješno suočavanje s njima potrebno je jačati suradnju s partnerskim državama kao što je SAD", izjavio je Božinović nakon sastanka u Washingtonu.

"Hrvatska prepoznaje veliki potencijal u jačanju suradnje s FBI-em, a američkim je partnerima sve značajnija suradnja s hrvatskim Ministarstvom unutarnjih poslova što je vidljivo iz cjelokupnog programa posjeta", dodao je ministar.

Kada je riječ o kibernetičkoj sigurnosti, istaknuto je na sastanku, važno je razvijati nacionalne kapacitete te istovremeno jačati međunarodnu suradnju. Prepoznajući to MUP je odlučilo podići na višu organizacijsku razinu i pojačati kapacitete Službe kibernetičke sigurnosti.

U raspravi o budućoj suradnji sa SAD-om poseban je naglasak, osim na obrazovanje, stavljen na razmjenu informacija, analitiku i korištenje modernih informacijskih tehnologija.

"To je ključno kako bi Hrvatska pravovremeno predvidjela i spremno odgovorila na moderne sigurnosne prijetnje", izjavio je Hini načelnik Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) Antonio Gerovac koji je bio član izaslanstva ministra Božinovića.

Kibernetička sigurnost, dodao je Gerovac, obuhvaća puno šire područje od onoga s čime se u pravilu poistovjećuje, poput internetskih prijevara i hakerskih napada.

"Ona je zapravo ključna za uspješno suočavanje sa svim sigurnosnim ugrozama, od trgovanja drogom, preko pranja novca do organiziranog kriminala pa sve do suzbijanja radikalizacije", rekao je Gerovac.

Državna tajnica Terezija Gras istaknula je kako je činjenica da se hrvatski ministar unutarnjih poslova u ovom trenutku sastao s ravnateljem FBI važan signal i pokazatelj novog smjera u jačanju strateškog partnerstva Hrvatske i SAD-a.

"Hrvatska ulaže velike napore u podizanju sigurnosnih standarda koji su od presudne važnosti za zaštitu građana. Nakon što je uvela šengenski informacijski sustav (SIS) značajno je povećala kapacitete za razmjenu informacija o počiniteljima i predmetima kaznenih djela s državama članicama EU. Trenutno Hrvatska ulaže značajne napore u uspostavi zakonodavnog okvira i sustava za razmjenu podataka o putnicima u zračnom prijevozu i identifikacijskih podataka na razini EU-a, a upravo u tim područjima želi jačati suradnju i sa SAD-om, što je važan kriterij i za uključivanje Hrvatske u Program izuzeća od viza", istaknula je Gras.

Božinović dogovorio jačanje suradnje s američkim ministarstvima pravosuđa i domovinske sigurnosti

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović tijekom posjeta Washingtonu u petak, 19. siječnja, se sastao s ministrom pravosuđa i glavnim državnim odvjetnikom Jeffom Sessionsom, a potom i zamjenicom američke ministrice domovinske sigurnosti Elaine Duke.

Nakon sastanka sa Sessionom Božinović je izjavio da je vrlo zadovoljan činjenicom da je održan sastanak na tako visokoj razini.

"Glavni državni odvjetnik i ministar pravosuđa je na čelu i policijskih snaga, FBI-a, CIA-e, agencija s kojima hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova surađuje. Glavni zaključak je da suradnja koju imamo treba ići dalje i, kako je kazao gospodin Sessions, moramo je još podići na višu razinu", kazao je Božinović.

Sa Sessionsom je dogovoreno jačanje suradnje u području vladavine prava, istragama i procesuiranju počinitelja kaznenih djela te jačanje pravosudne suradnje između Hrvatske i SAD-a. Razgovaralo se i o uključenju Hrvatske u Program izuzeća od viza, pri čemu je istaknuto da jačanje suradnje, koja je tijekom posjeta dogovorena s FBI-em i DEA-om, predstavlja važan doprinos u ostvarenju tog cilja. Za SAD je u tom smislu od posebne važnosti i razmjena informacija, posebno o putnicima u zračnom prijevozu.

"Raspravljeno je i pitanje migracija te važnost zaštite granice, kao i nacionalnih interesa, posebno imajući u vidu da su migracije globalni fenomomen s kojim će se i Europa i SAD dugoročno suočavati", kazala je nakon sastanka državna tajnica u MUP-u Terezija Gras.

U ministarstvu Domovinske sigurnosti potpisan je Provedbeni sporazum o unaprijeđenju suradnje u spriječavanju i borbi protiv teškog kriminala između hrvatskog MUP-a i Ministarstva domovinske sigurnosti SAD-a.

Zadnji dan posjeta SAD-u, ministar Božinović započeo je sastankom s Robertom W. Pattersonom, vršiteljem dužnosti upravitelja DEA-a.

"Na sastanku je dogovoreno jačanje suradnje u području suzbijanja trgovine drogom. Patterson je ponudio operativnu obuku za hrvatske policijske službenike koji rade na istragama kriminaliteta droga te obećao razmotriti mogućnost odobravanja sredstava za zasebni program koji bi bio namijenjen Hrvatskoj", rekao je član hrvatskog izaslanstva, načelnik Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) Antonio Gerovac.



Pisane vijesti