"Živim život bez nasilja- In memoriam Miroslav Tunjić"

Tragičnu smrt Miroslava Tunjića, 17-godišnjaka iz Županje, i ove je godine PU vukovarsko-srijemska obilježila programom za mlade posvećenom promicanju kulture nenasilja

Foto: PU vukovarsko-srijemska


Od smrti Miroslava Tunjića prošlo je osam godina, no, županjski kraj nije zaboravio nasmijanog mladića, zaljubljenika u glazbu, rokera koji je na tamburici osim tradicionalnih folklornih pjesama znao odsvirati i pokoju „žešću stvar“, sanjara koji je imao velike životne planove. Ime Miroslava Tunjića ili Mire, kako su ga od milja zvali prijatelji, ušlo je u materijale svih preventivnih programa o nenasilju koje Ministarstvo unutarnjih poslova već godinama intenzivno provodi. Kroz kazališne predstave, likovne radionice, predavanja o pogubnim posljedicama svih oblika nasilja, posebice vršnjačkog, djeci i mladima prenose se poruke koje potiču na toleranciju, uvažavanje različitosti, umjeravanje prema pozitivnim društvenim odabirima.

Uz podršku obitelji Tunjić, Ravnateljstva policije, Grada Županje i Vukovarsko-srijemske županije, PU vukovarsko-srijemska danas je organizirala preventivno-edukativni program tradicionalnog naziva „In memoriam Miroslav Tunjić“- „Živim život bez nasilja“. U Velikoj vijećnici Grada Županje upriličen je prigodni program i uručene nagrade učenicima koji su svojim ponašanjem, likovnim ili literarnim izričajem aktivno promicali kulturu dijaloga, rješavanja konflikata na nenasilan način, poticali vršnjake na slogu i pomaganje učenicima koji imaju određenih poteškoća u učenju, ponašanju, prihvaćanju odgovornosti. Upravo je ovo posljednje-prihvaćanje odgovornosti za vlastite postupke i odabire- jasna poruka koju su ovogodišnji „Promotori nenasilja“ poslali svojim vršnjacima i te ponovili slogan „Nije svejedno!“ pod kojim je održan rock koncert u veljači 2012. godine, dan uoči nedočekanog 18.-tog Mirinog rođendana.

Miro je od svega najviše volio glazbu a upravo je glazba bila poveznica programa održanog njemu u spomen u županjskoj gradskoj vijećnici. Učenici glazbenog odjela Osnovne škole Ivana Kozarca u Županji pod vodstvom profesorice Roberte Filipović uveličani su program s dvije točke u kojima su se predstavile Lucija Puškarić i Petra Hladek na klarinetu te Dorian Petričević na braču. Na klavijaturi je sve učenike pratila učiteljica Ana Zlatunić.

 

Ovogodišnji „Promotori nenasilja“ kojima je uručena prigodna nagrada su:

1.Andrea Dominković, 8. razred, Osnovna škola I.G. Kovačića Štitar

2.Marija Lovrinović, 8. razred, Osnovna škola Mate Lovraka Županja

3. Klara Stjepanović- Obrtničko-industrijska škola Županja, 1. razred-zanimanje ekonomist

4. Brigita Pejić- 8. razred Osnovne škole fra B.T. Leakovića-

5.Ema Juzbašić- 8. razred Osnovne škole Ivana Kozarca Županja

Nagradu za promicanje tolerancije dobila je i Osnovna škola iz Gunje, za promotivni spot maturanata generacije 2016/2017. godine.

 

Nagrade su uručili sestra Miroslava Tunjića- Andrea Jelović, načelnik Postaje granične policije Antun Bekavac te pročelnik Upravnog odjela za demografiju, šport i mlade Vukovarsko-srijemske županije Kruno Šarić.

Po završetku programa, u Postaji granične policije Županja, policijski službenik Zlatko Grgić, predstavio je „Sobu sjećanja“-svojevrsni muzejski postav u kojem su izloženi stari dijelovi policijskih oprema, oznaka, registarskih oznaka, fotografija policijske postaje iz različitih vremena njezinog ustrojstva, predmeti i oružja iz Domovinskog rata… Posebno mjesto zauzima fotografija na kojoj su portreti poginulih policijskih službenika ove policijske postaje. Policijski službenik Grgić, koji je i autor postava „Sobe sjećanja“ , iznio je kratku povijesnu retrospektivu Policijske postaje Županja.

Program održan u spomen na Miroslava Tunjića završio je-kako drugo nego glazbom. Policijski službenici Zlatko Grgić i Dražen Pešić izveli su pjesmu grupe „Adastra“- „Surovi grade“- svojevrsnu himnu čitave nacionalne preventivne kampanje „Živim život bez nasilja“.


Pisane vijesti | Društvo i zajednica