Vlada donijela Odluku o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma između Hrvatske i Kosova o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola

Slika /2024/3/ministar Vlada 28.3.2024..jpg

Trenutno, u Republici Hrvatskoj, odobren stalni boravak ima 590 kosovskih državljana, a njih 8082 ima odobren privremeni boravak

FOTO: YouTube Vlada RH

Na današnjoj, 296. sjednici Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović predstavio je prijedlog Odluke o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Kosova o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola.

„Radi se o Sporazumu čija je svrha unaprjeđenje bilateralne suradnje u području sigurnosti olakšavanja cestovnog prometa na državnom području stranaka. Takav sporazum Republika Kosovo već je zaključila s nekoliko država članica Europske unije. U tijeku su razgovori i pregovori o sklapanju istovrsnog sporazuma s još nekoliko članica“, izjavio je ministar Božinović te dodao kako će se donošenjem Odluke omogućiti pokretanje pregovora o nacrtu Sporazuma.

Trenutno, u Republici Hrvatskoj, odobren stalni boravak ima 590 kosovskih državljana, a njih 8082 ima odobren privremeni boravak. Prijavljenu inozemnu adresu na području Kosova ima 1497 hrvatskih državljana, dok 60 hrvatskih državljana s prebivalištem u Hrvatskoj ima prijavljen privremeni odlazak na Kosovo.

„Nacrtom navedenog Sporazuma utvrđuje se postupak priznavanja i zamjene, kao i način provjere valjanosti i vjerodostojnosti vozačkih dozvola, a po završetku pregovora Ministarstvo unutarnjih poslova dostavit će Vladi izvješće o vođenim pregovorima i njihovom ishodu. Provedba ovog Sporazuma neće zahtijevati dodatna financijska sredstva iz Državnog proračuna“, zaključio je ministar Božinović.

Vlada Republike Hrvatske, na prijedlog Ministarstva unutarnjih poslova, donijela je Odluku o pokretanju postupka za sklapanje predmetnog Sporazuma. 
 

Pisane vijesti