Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova RH dr.sc. Davor Božinović održao je sastanak u Ženevi s predsjednikom Europske nogometne federacije Aleksanderom Čeferinom

Intencija je saveze i klubove potaknuti da razvijaju i održavaju proaktivnu i redovitu komunikaciju s navijačima i njihovim predstavnicima s ciljem stvaranja partnerstva, kao i rješavanja problema

FOTO: UEFA

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova RH dr.sc. Davor Božinović sastao se u Ženevi s Aleksanderom Čeferinom, predsjednikom Europske nogometne federacije (UEFA).

Razgovaralo se o načinima unaprjeđenja prevencije i sigurnosti na nogometnim utakmicama u Europi.

U Hrvatskoj, HNS, kao krovna nogometna športska udruga potiče, promiče i skrbi o hrvatskom nogometnom sportu te provodi važeće zakone Republike Hrvatske, posebno one koji se neposredno odnose na nogometna natjecanja u skladu sa Zakonom o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, Zakonom o javnom okupljanju i UEFA-inim Pravilnikom o zaštiti i sigurnosti i dodacima koji su njegov sastavni dio.

Čeferin je istaknuo važnost aktivne i redovne suradnje saveza i klubova s navijačima u svrhu razmjene svih relevantnih informacija koje posljedično doprinose nesmetanoj organizaciji nogometnih utakmica prilikom pripremanja, planiranja i provedbi mjera osiguranja nogometnih utakmica.

Upravo Pravilnik o zaštiti i sigurnosti UEFA-e propisuje suradnju i komunikaciju nacionalnih saveza i klubova s navijačima, na način da bude proaktivna te predviđa izradu zajedničke Povelje u suradnji s Asocijacijom navijača Europe (FSE), kojom bi se razjasnila obostrana očekivanja i obveze.
 
U svrhu što kvalitetnije suradnje s navijačima, od 2020. godine, savezi i klubovi trebaju imenovati časnika za rad s navijačima (SLO – Supporters liaison officer), kao ključnu osobu za kontakt nacionalnih saveza i klubova s navijačima, a ustrojavanje uloge SLO-a predviđeno je prijedlogom novog Pravilnika o zaštiti i sigurnosti HNS-a.
 
Naglašena je važnost osnaživanja prakse po kojoj informacije od strane saveza prema policiji trebaju sadržavati neophodne podatke o putovanjima navijača, što značajno pridonosi efikasnosti mjera osiguranja.

Intencija je saveze i klubove potaknuti da razvijaju i održavaju proaktivnu i redovitu komunikaciju s navijačima i njihovim predstavnicima s ciljem stvaranja partnerstva, kao i rješavanja problema.

Prevencija je ocijenjena kao jedna od ključnih aktivnosti u spriječavanju huliganizma na sportskim natjecanjima, a i Europski sud za ljudska prava također podržava države članice u borbi protiv huliganizma i u njihovim nastojanjima da suzbiju nasilje na sportskim natjecanjima. 

Predsjednik UEFA pozdravio je napore europskih nacionalnih saveza u borbi sa ovim bolestima modernog nogometa, i ponudio punu podršku Europske kuće nogometa u rješavanju ovog delikatnog problema.

Najučinkovitija prevencija postiže se putem različitih edukativnih radionica, konferencija ili putem različitih kampanja, što hrvatska policija redovito čini, osobito s najmlađim navijačima.

S druge strane, izravna prevencija se postiže putem različitih zakona i propisa, odnosno putem zakonske regulative.

U tom kontekstu Božinović je Čeferinu prezentirao glavne naglaske Protokola o sigurnosti na utakmicama visokog rizika koji se priprema u suradnji MUP-a, HNS-a, klubova i navijača. 

Njegova je intencija, kroz jasno propisivanja nadležnosti i operativnih postupanja, osigurati sigurnost gledatelja, natjecatelja i drugih sudionika natjecanja, zaštititi građane i njihovu imovinu te imovinu pravnih osoba.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih posloiva Božinović izrazio je zadovoljstvo činjenicom što je UEFA odabrala Grad Hvar kao mjesto održavanja sjednice Izvršnog odbora UEFA-a u rujnu ove godine.

Uz Aleksandera Čeferina na sastanku je nazočio šef za nogometna pitanja UEFA-e Zvonimir Boban, a u pratnji potpredsjednika Vlade bio je Damir Barić, zamjenik glavnog ravnatelja policije.

Pisane vijesti