Potpisan Sporazum o suradnji radi provedbe nezavisnog mehanizma nadzora zaštite temeljnih ljudskih prava u postupanju policijskih službenika Ministarstva unutarnjih poslova u području zaštite granica, nezakonitih migracija i međunarodne zaštite

Slika /A1_WEB_ILUSTRACIJE/LOGO/default-MUP-image.jpg

Republika Hrvatska prva je, i za sada jedina, država članica EU koja je uspostavila mehanizam nadzora postupanja policijskih službenika u suradnji s organizacijama civilnog društva

FOTO: Ilustracija

Nakon što je na sjednici Vlade RH usvojen Zaključak kojim se prihvaća Nacrt Sporazuma o suradnji radi provedbe nezavisnog mehanizma nadzora zaštite temeljnih prava u postupanju policijskih službenika Ministarstva unutarnjih poslova u području zaštite granice, nezakonitih migracija i međunarodne zaštite, navedeni Sporazum večeras je zaključen između Ministarstva unutarnjih poslova i organizacija civilnog društva koje djeluju u područjima pravnih i medicinskih znanosti te zaštite ljudskih prava:
 
  • Akademijom medicinskih znanosti,
  • Akademijom pravnih znanosti Hrvatske,
  • Centrom za kulturu dijaloga,
  • Hrvatskim Crvenim križem te
  • neovisnim pravnim stručnjakom

Ministar Božinović potpisao je „Sporazum o suradnji radi provedbe nezavisnog mehanizma nadzora zaštite temeljnih ljudskih prava u postupanju policijskih službenika Ministarstva unutarnjih poslova u području zaštite granica, nezakonitih migracija i međunarodne zaštite“ s predstavnicima navedenih organizacija.

Supotpisnici Sporazuma tako su: predsjednica Akademije medicinskih znanosti Hrvatske, Alemka Markotić, predsjednica Akademije pravnih znanosti Hrvatske, Anamarija Musa, ispred Centra za kulturu dijaloga Aziz Hasanović, ispred Hrvatskoga Crvenog križa Robert Markt te prof. dr. sc. Iris Goldner Lang kao neovisnom pravnom stručnjakinjom.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar Božinović istaknuo je da je Republika Hrvatska prva, i za sada jedina, država članica Europske Unije koja je uspostavila mehanizam nadzora postupanja policijskih službenika u suradnji s organizacijama civilnog društva koje imaju dugogodišnja iskustva u zaštiti ljudskih prava. Ministarstvo unutarnjih poslova predložilo je zaključenje navedenog Sporazuma u svrhu kontinuiranog nastavka provedbe nadzora postupanja policijskih službenika prema migrantima.

Sporazumom se uređuje rad Nezavisnog mehanizma nadzora čija je svrha doprinos poštovanju temeljnih prava promatranjem postupanja policijskih službenika Ministarstva unutarnjih poslova u području zaštite granica, nezakonitih migracija i međunarodne zaštite s posebnim naglaskom na poštovanju načela zabrane prisilnog udaljenja ili vraćanja, zabrane kolektivnog protjerivanja, zabrane mučenja ili drugih oblika zlostavljanja.

Sporazumom su definirani temeljni pojmovi, provoditelji aktivnosti, tipovi aktivnosti te metodologija provedbe što uključuje mjesta provedbe, strukturu i financiranje Mehanizma.

Ministar Božinović pojasnio je da će se aktivnosti predviđene Sporazumom provoditi u razdoblju od 18 mjeseci s automatskim produljenjem, kroz najavljene i nenajavljene posjete promatrača policijskim postajama, policijskim upravama Republike Hrvatske, vanjskoj granici, uključujući i zelenu granicu, na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Republikom Srbijom, kao i u prihvatilištima te prihvatnim centrima za strance.

Ministarstvo unutarnjih poslova zaduženo je za provedbu i koordinaciju aktivnosti koje proizlaze iz Sporazuma.

Na osnovi pojedinačnih izvješća promatrača, Koordinacijski odbor izradit će polugodišnje i godišnje izvješće koje će se objaviti na internetskoj stranici Nezavisnog mehanizma nadzora, dok će Ministarstvo unutarnjih poslova izraditi Akcijski plan izvršenja preporuka iz objavljenih izvješća.

Financiranje aktivnosti iz Sporazuma osigurano je u okviru Programa Republike Hrvatske – Fonda za integrirano upravljanje granicama – Instrumenta za financijsku potporu u području upravljanja granicama i vizne politike za razdoblje 2021. – 2027.
 
 

Pisane vijesti | Suradnja