Bavarski ministar podržava ulazak RH u Schengen

U službenom posjetu Ministarstvu unutarnjih poslova danas, 24. listopada, boravilo je izaslanstvo Slobodne Države Bavarske, na čelu s državnim ministrom unutarnjih poslova, sportova i integracije Joachimom Herrmannom.  

Nakon bilateralnog sastanka na kojem su s hrvatske strane uz domaćina susreta, potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović, sudjelovali i državna tajnica za europske i međunarodne poslove Terezija Gras, glavni ravnatelj policije Nikola Milina i načelnik Uprave za granicu Zoran Ničeno, ministri su dali zajedničku izjavu za medije.

Pojasnivši kako je današnji sastanak, nakon posljednjeg susreta proljetos u Münchenu, samo nastavak otvorenog razgovora o zajedničkoj suradnji, koja je izvrsna i svakodnevna u okvirima rada policije, ministar Božinović istaknuo je da mu je posebno zadovoljstvo što je bavarski ministar prvi strani ministar koji je nakon odluke Europske komisije o ispunjavanju tehničkih uvjeta za pristup Schengenskom prostoru, odnosno potvrde o učinkovitom radu hrvatske policije,  posjetio Hrvatsku.
„To vidimo kao važan simbol i naših zajedničkih napora i naše suradnje koja će, siguran sam, biti još učinkovitija i na zadovoljstvo hrvatskih građana, građana Savezne Republike Njemačke i Slobodne Države Bavarske u godinama koje nam dolaze“, rekao je Božinović.

Kao glavnu temu sastanka ministar Božinović naveo je ilegalne migracije, u sklopu koje je bavarskom kolegi, kako je rekao, dao pregled situacije na zapadno balkanskoj ili istočno mediteranskoj ruti, naglasivši kako hrvatska policija uspješno odolijeva pritiscima na granice Europske unije, uz pomoć europskih institucija.
Također je spomenuo da za policijsku suradnju imaju same pohvale te kako potiču svoje policijske časnike da što više surađuju po pitanjima izazova suvremenog svijeta, prije svega kriminala i krijumčarenja.
Da dijele zajedničke poglede na suvremene svjetske izazove i da su svjesni nužnosti suradnje govorio je i bavarski ministar Herrmann, koji je uvodno čestitao Hrvatskoj na zelenom svjetlu Europske komisije vezano uz Schengen.

„S bavarske strane smatramo da je situacija na graničnoj kontroli u Hrvatskoj vrlo pozitivna te ćemo nakon ocjene Komisije da Hrvatska ispunjava uvjete za članstvo u Schengenu  nastaviti podržavati Hrvatsku na razini Savezne Republike Njemačke i na razini Slobodne Države Bavarske“, rekao je ministar Herrmann, osvrnuvši se i na vrlo ozbiljnu, kakvom ju je nazvao, situaciju u Grčkoj, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji i Bosni i Hercegovini zbog migrantskog priliva.
„Imamo jasne upute da se situacija iz 2017. godine ne može više ponoviti niti u Bavarskoj, niti u cijeloj Njemačkoj“, kazao je naglasivši kako je za zaštitu granica u Bavarskoj vrlo bitna efektivna kontrola granice, na kojem doprinosu su zahvalni hrvatskim kolegama na čuvanju europske granice, zaključio je bavarski ministar sa željom da suradnju po tim pitanjima nastave jačati.

Uz njega, u izaslanstvu su bili i Nj.E. dr. Robert Klinke, veleposlanik SR Njemačke u RH, dr. Klaus Fiesinger, šef ureda Zaklade Hanns-Seidel, načelnik bavarske policije prof. dr. Wilhelm Schmidbauer, načelnik Sektora za europske poslove i međunarodne odnose Bernd Zischler i glasnogovornik Oliver Platzer. 

Pisane vijesti