Vlada je donijela Uredbu o pričuvnoj policiji

Slika /bo%C5%BEinovi%C4%87/ministar%20vlada%201.jpg

Prijedlogom uredbe o pričuvnoj policiji cjelokupan policijski sustav bit će u mogućnosti kvalitetnije i učinkovitije reagirati na mnogobrojne sigurnosne izazove

Danas, 24. listopada, održana je 186. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović, na sjednici je obrazložio Prijedlog uredbe o pričuvnoj policiji, važnu uredbu u kontekstu suzbijanja nezakonitih migracija.

S obzirom na zadaće policije vezane za migrantski pritisak, turističku sezonu ili predsjedanje Vijećem Europske unije potrebno je ustrojiti pričuvne snage koje će omogućiti da Ravnateljstvo policije dobije osposobljene i stručne pričuvne snage koje može angažirati u točno propisanim situacijama.

Najznačajnije odredbe ove Uredbe propisuju da je služba u pričuvnom sastavu dragovoljna osim u slučaju ratnog stanja ili neposredne ugroženosti, neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti države te u drugim slučajevima kada je ugrožena unutarnja sigurnost Republike Hrvatske.

Prijedlogom uredbe ukupan broj pričuvnih policijskih službenika koji će se moći angažirati iznosi 1.812 pripadnika, a povećan je broj dana angažiranja sa 90 kalendarskih dana na ukupno 180 kalendarskih dana u istoj godini.

Također, propisuje se da kandidat za pričuvnog policijskog službenika može biti bivši policijski službenik kojem je prestala državna služba radi stjecanja prava na starosnu mirovinu ili kojem je državna služba prestala na temelju sporazuma ili otkazom po vlastitoj volji.

U skladu s time, javni natječaj za odabir kandidata za pričuvnog policijskog službenika ovisno o potrebama i prethodnim procjenama Ravnateljstva policije, može se raspisati samo za bivše policijske službenike, a također je propisano koji će kandidati imati prednost pri sklapanju ugovora na način da je određen redoslijed  prednosti: prethodno radno iskustvo na policijskim poslovima, nezaposlene osobe te mjesto prebivališta kandidata.

Policijski službenik kojem je prestala državna služba radi stjecanja prava na starosnu mirovinu ili na temelju sporazuma  ili otkazom po vlastitoj volji ne pohađa temeljno obrazovanje za obavljanje poslova pričuvnog policijskog službenika, a što dovodi do uštede financijskih sredstava potrebnih za tu vrstu obrazovanja.

Novost je, također, da se propisuje da se pričuvni policijski službenik u pravilu angažira na području policijske uprave u kojoj ima prijavljeno prebivalište ili boravište. 

„Sredstva za provedbu ove Uredbe su osigurana u proračunu za ovu i slijedeće dvije godine, tako da slijedom svega smatram da ćemo na temelju ove Uredbe biti u stanju na brži i efikasniji način angažirati policijski sustav“, zaključio je potpredsjednik Vlade i ministar Božinović.

Vlada je donijela Uredbu o pričuvnoj policiji.
 
Na samom početku sjednice, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na aktualnosti, od kojih se najviše ističe pozitivna komunikacija Europske komisije, vezana uz ispunjavanje svih potrebnih kriterija Republike Hrvatske za pristupanje Schengenskom području, jednom od glavnih područja dublje integracije.

„Taj proces traje protekle četiri godine, a posebno je intenziviran u mandatu ove Vlade“, istaknuo je premijer. Riječ je o područjima zaštite podataka, policijskoj suradnji, zajedničkoj viznoj politici, povratu i ponovnom prihvatu, Schengenskom informacijskom sustavu, propisima o vatrenom oružju te nadzoru vanjske granice i pravosudnoj suradnji.

„Mi smo u vremenu pristupnih pregovora dobili financijsku omotnicu od 120 milijuna eura za pripremu za Schengen, u mandatu naše Vlade povukli smo dodatnih 151 milijun eura, tako da se sve skupa radi o 271 milijunu ulaganja u različite aspekte podizanja naših sposobnosti, kontrole granice i različitih aspekata rada hrvatske policije“, dodao je premijer Plenković.

 „Posebno zahvaljujem potpredsjedniku Vlade i ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću, ministru Bošnjakoviću te pripadnicima hrvatske policije i svima koji su u našem sustavu radili na ovome“, zaključio je premijer.
 

Pisane vijesti