Božinović: Uspješni primjeri integracije migranata doprinose hrvatskom gospodarstvu

Slika /2023/3/radni%20doru%C4%8Dak.jpg

Migracije pridonose državama koje imaju potrebe za radnom snagom i za razvijanjem otvorenosti prema drugim kulturama i drugim krajevima svijeta, a što državi pomaže da bude što manje izolirana i znatno više otvorena za svaku vrstu suradnje u globaliziranom svijetu

Vijest: Hina

Foto: MUP

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ocijenio je u srijedu na radnom doručku s osobama s odobrenom međunarodnom zaštitom u RH da uspješni primjeri integracije doprinose hrvatskom gospodarstvu te da MUP stvara uvjete za integraciju migranata.

''Migracije pridonose državama koje imaju potrebe za radnom snagom i za razvijanjem otvorenosti prema drugim kulturama i drugim krajevima svijeta, a što državi pomaže da bude što manje izolirana i znatno više otvorena za svaku vrstu suradnje u globaliziranom svijetu'', kazao je.

Božinović je istaknuo da je tijekom radnog doručka, na kojem je službeni jezik bio hrvatski, razgovarao s osobama koje su uspješan primjer integracija, poput liječnika, pravnika i IT stručnjaka za koje je uvjeren da će dati svoj doprinos hrvatskim tvrtkama i gospodarstvu.

''MUP, s druge strane, stvara uvjete za te ljude da se što bolje integriraju i nauče hrvatski jezik. To je put kojim idemo i kojim ide cjelokupna Europska unija i zapadni svijet'', dodao je.

Govoreći o ilegalnim migracijama, Božinović je naglasio da je riječ o problemima na koje treba odgovarati na razini EU jer je riječ o izazovima s kojima se ni jedna država ne može samostalno nositi.

Radnom doručku u zagrebačkom hotelu Westin nazočio je i muftija Aziz Hasanović, predsjednik Islamske zajednice u Hrvatskoj i predsjednik Centra za kulturu dijaloga (CKD).

Hasanović: Potvrdili smo da je Hrvatska otvoreno društvo

''Današnji susret je potvrda sinkroniziranog rada MUP-a i CKD-a. Konstatiram i tvrdim da je to jedini put za kvalitetne i pravilne integracije i preveniranje svih oblika zastranjivanja'', kazao je. Dodao je da zajedničkom suradnjom traže najbolja rješenja kako nitko ne bi bio zakinut.

Muftija je zahvalio ministru što je našao vremena čuti iz prve ruke iskustva osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u RH, ali i vladi koja je osigurala pravne okvire za uspješni model integracije.

''Ovime smo potvrdili da je Hrvatska otvoreno društvo koje je spremno prihvatiti drugog i drugačijeg na jedan civiliziran način, a to je integracija'', kazao je.

Među okupljenim osobama s odobrenom međunarodnom zaštitom u RH bio je turski liječnik kurdskog porijekla Muhammed Yusuf Yalsiz, koji nakon tri i pol godine života i rada u Hrvatskoj kao prevoditelj čeka odobrenje Hrvatske liječničke komore vezano uz nostrifikaciju svoje liječničke diplome.

Yalsiz je donio odluku da će zajedno s obitelji ostati u Hrvatskoj i nastaviti raditi kao liječnik. ''Osjetili smo da smo prihvaćeni, a to nam je najbitnije. Imamo i neke izazove u kojima moramo dodatno napredovati'', zaključio je.

 

Pisane vijesti | Vijesti iz medija | Stranci