Dan ljubaznosti u prometu: 67 posto vozača propustilo pješake

Slika A1_WEB_ILUSTRACIJE/PROMET/pjesacki_prijelaz3.jpg

Preventivna akcija „Dan ljubaznosti u prometu“ održana je 4. lipnja 2013., 17. godinu za redom. Organizirali su je Služba za sigurnost cestovnog prometa PU zagrebačke, Turistička zajednica Grada Zagreba 

Preventivna akcija „Dan ljubaznosti u prometu“ održana je  4. lipnja 2013., 17. godinu za redom. Organizirali su je Služba za sigurnost cestovnog prometa PU zagrebačke, Turistička zajednica Grada Zagreba, AK Siget i Škola za cestovni promet.
Četrdeset učenika Škole za cestovni promet na 18 pješačkih prijelaza u središtu grada evidentiralo je poštuju li vozači prednost pješaka na obilježenim pješačkim prijelazima.

Od 12.243 evidentirana vozača 66,98 posto (8.200 vozača) propustilo je pješake, što je u odnosu na akciju iz 2012. godine povećanje broja savjesnih vozača za 2,95 posto.

Vozači su najviše propuštali pješake, odnosno postupali u skladu s važećim Zakonom o sigurnosti prometa na cestama, na raskrižjima Mihanovićeva – Gajeva (89,35 posto), Petrinjska – Mrazovićeva (86,75 posto) i Donje Svetice – sjeverni kolnik Kennedyevog trga (85,06 posto).

Najmanje su pješake propuštali na raskrižju Palmotićeva – Šenoina (16,95 posto), Zvonimirova i Kušlanova (18,81 posto) i raskrižju Trg žrtava fašizma – Kralja Držislava (50,20 posto).

Krajnji cilj akcije je u gradu Zagrebu osjećati se sigurnije i ugodnije, dok rezultati više nego zorno dočaravaju trenutačno stanje prometne kulture na našim cestama.
 

Iz skupine savjesnih vozača prema registracijskim oznakama nasumice će se izvući deset vozača. Njima će se u utorak, 18. lipnja na svečanosti u Autoklubu Siget (Zagreb, Siget 17) uručiti pismene pohvale te prigodne nagrade Turističke zajednice Grada Zagreba i AK Siget.



Pisane vijesti