Moskva: Međunarodna konferencija za borbu protiv droge

Slika topvijesti/2013/lipanj/rusija01.jpg

Glavni ravnatelj policije Vlado Dominić i načelnik PNUSKOK-a Mario Bertina sudjeluju na jubilarnoj 30. međunarodnoj konferenciji IDEC (International Drug Enforcement Conferences) „Svijet bez droga“, koja se od 4. do 7. lipnja održava u Moskvi. 

Glavni ravnatelj policije Vlado Dominić i načelnik PNUSKOK-a Mario Bertina sudjeluju na jubilarnoj 30. međunarodnoj konferenciji IDEC (International Drug Enforcement Conferences) „Svijet bez droga“, koja se od 4. do 7. lipnja  održava u Moskvi.

O značaju događanja na kojem sudjeluju predstavnici Ravnateljstva policije pokazuje i činjenica da se uvodnim govorom sudionicima Konferencije  obratio predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin. 

IDEC je osnovana 1983. godine u svrhu okupljanja visoko rangiranih redarstvenih službenika za borbu protiv kriminaliteta droga s ciljem unaprjeđivanja i operacionalizacije policijske suradnje u borbi protiv transnacionalnog kriminaliteta droga. U ovom trenutku to je jedina postojeća globalna policijska konferencija o problematici droga te u tom smislu i jedina mogućnost prezentacije rada hrvatske policije na globalnoj razini, čime je Hrvatska u prilici graditi i održavati ugled koji je stekla u borbi protiv transnacionalnog kriminaliteta droga.    

Konferencija se održava u organizaciji i pod pokroviteljstvom Ministarstva pravosuđa SAD-a tj. američke agencije za borbu protiv droga (DEA). Od svog začetka IDEC je narasla na razinu globalnog foruma s predstavnicima više od 90 zemalja. Svaka IDEC se pokazala iznimno uspješnom za institucionaliziranje suradnje i jačanje predanosti borbi protiv trgovanja drogom na globalnoj razini.

Republika Hrvatska, odnosno Ravnateljstvo policije MUP-a RH u ožujku 2009. godine stupilo je u punopravno članstvo Međunarodne konferencije za borbu protiv droge (IDEC).

Glavni ravnatelj policije Dominić najavio je kako će na marginama Konferencije u nizu bilateralnih razgovora izravno dogovarati modele policijske suradnje posebice na mogućoj zajedničkoj edukaciji pripadnika ruskih redarstvenih službi i Ravnateljstva policije, a jedna od tema razgovora bit će i mogućnost uključivanja policijskih službenika Ruske Federacije u projekt Ravnateljstva policije „Sigurna turistička sezona“, po modelu  u kojem sudjeluju već 12 drugih zemalja iz regije i EU,  jer velik broj ruskih turista dolazi na odmor u Hrvatsku.



Pisane vijesti