Državna tajnica Petrijevčanin na konferenciji Salzburškog foruma

Slika /2022/11/bukurest_salzburg_15%20i%2016_11.jpg

Sudionici konferencije razgovarali su o humanitarnom i sigurnosnom aspektu rata u Ukrajini, upravljanju migracijama te potrebama regionalne suradnje u područjima sigurnosti i stabilnosti Zapadnog Balkana

Foto: Salzburg Forum

Državna tajnica doc.dr.sc. Irena Petrijevčanin kao predstavnica Ministarstva unutarnjih poslova sudjelovala je na Ministarskoj konferenciji Salzburškog foruma, koja se u sklopu rumunjskog predsjedanja održala 15. i 16. studenoga 2022. u Bukureštu.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici zemalja članica Salzburškog foruma, institucija Europske Unije, partneri iz Prijatelja Salzburškog foruma, Njemačke, Republike Moldove te ukrajinski veleposlanik u Rumunjskoj. Tijekom prvog dana konferencije sudionici su razgovarali o mogućem daljnjem tijeku rata u Ukrajini s humanitarnoga i sigurnosnoga aspekta te s aspekta civilne zaštite.

Pored navedenog, teme radnih sastanaka, drugoga dana konferencije bile su upravljanje migracijama, definiranje potreba regionalne suradnje u područjima sigurnosti i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i Republici Moldovi te pregled trenutne situacije, ali i  očekivani izazovi u narednim mjesecima.

Kako je i uobičajeno, po završetku konferencije usvojena je zajednička izjava te zaključci konferencije:
  • Ministri su istaknuli visoku razinu solidarnosti koju je od početka ruske agresije na Ukrajinu pokazala Europska Unija te brzu i konkretnu podršku koja je pružena raseljenim osobama iz Ukrajine (pristup socijalnim naknadama, obrazovanju, zapošljavanju, zdravstvenoj skrbi). RescEU kapaciteti su mobilizirani za više od 100 zahtjeva za pomoći vezano uz rat u Ukrajini i utjecaj na susjedne zemlje (osobna zaštitna oprema, medicinske zalihe te KBRN oprema);
  • Naglasili su da se pozornost mora usmjeriti i na prijetnje unutarnjoj sigurnosti koje proizlaze iz rata u Ukrajini, s fokusom na trgovanje ljudima te krijumčarenje oružjem;
  • Ministri su se složili kako je potrebno iznaći dugoročna rješenja za suočavanje s novim izazovima u budućnosti;
  • Poručili su da rat u Ukrajini ima utjecaj na migrantske rute prema EU, te posebno istaknuli da područje upravljanja nezakonitim migracijama mora ostati prioritet u svim relevantnim područjima djelovanja;
  • Ministri su istaknuli potporu koju države članice EU nastavljaju pružati području zapadnog Balkana i Republici Moldovi u njihovim nastojanjima da ublaže posljedice vojne agresije.
  • Složili su se o važnosti nastavka integracije zemalja Zapadnog Balkana u EU, državama kandidatkinjama kao i potencijalnim kandidatkinjama te su također istaknuli svoju podršku Ukrajini i Republici Moldovi kao državama kandidatkinjama na njihovom putu pristupanja u Europsku uniju.
  • Naglasili su da je organizirani kriminalitet na Zapadnom Balkanu i dalje snažna prijetnja, bilo u smislu krijumčarenja migranata, trgovanja ljudima te krijumčarenja droge i oružja. Radeći zajedno u regionalnim, EU i međunarodnim formatima, partneri u jugoistočnoj Europi zabilježili su značajan napredak u mnogim područjima borbe protiv organiziranog kriminaliteta.
Rumunjska je 1. srpnja 2022. godine preuzela šestomjesečno predsjedanje Salzburškim forumom te u sklopu predsjedanja organizirala ovu Ministarsku konferenciju. Izvrsna je to prilika za konstruktivne dijaloge među zemljama sudionicama o aktualnim sigurnosnim izazovima. Teme konferencije tako su bile prilagođene aktualnom trenutku, izazovima s kojima se zemlje ne mogu nositi pojedinačno, već su potrebni zajednički napori. Nakon Rumunjske predsjedanje Salzburškim forumom preuzet će Slovačka.
 

Pisane vijesti | Međunarodna suradnja