Vlada prihvatila dogovor između MUP-a RH i Ureda europskog javnog tužitelja o suradnji i pristupu podacima

Slika /2022/11/Vlada%20RH%2010.11.2022.%20.jpg

Primjena predmetnog Radnog dogovora pridonijet će bržem i učinkovitijem otkrivanju, suzbijanju i kaznenom progonu počinitelja kaznenih djela protiv financijskih interesa Europske unije

Foto: YouTube Vlada RH

Na današnjoj, 165. sjednici Vlade Republike Hrvatske, predsjednik Andrej Plenković uvodno je čestitao potpredsjedniku Vlade i ministru unutarnjih poslova dr.sc. Davoru Božinoviću na prethodno izglasanom pozitivnom mišljenju od strane Europskog parlamenta o ulasku Hrvatske u Schengen. Naime, donijeto pozitivno mišljenje Europskog Parlamenta na nacrt Odluke Vijeća EU-a o punoj primjeni schengenske pravne stečevine u Hrvatskoj – izglasano velikom većinom glasova - pretposljednja je stanica prije donošenja konačne odluke o ukidanju unutarnjih kontrola na vanjskim granicama EU.
 
Radni dogovor MUP-a i EPPO-a

Jedna od točaka dnevnog reda na današnjoj sjednici Vlade bio je Radni dogovor između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) o suradnji i pristupu podacima vezanim za otkrivanje i procesuiranje kaznenih djela, a koji je ministar Božinović u ime MUP-a potpisao s glavnom europskom tužiteljicom Laurom Codruțom Kövesi 13. listopada 2022. godine u Luksemburgu.
 
Kako je u nastavku predstavio potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović, riječ je o dogovoru kojim je utvrđen način dobivanja ovlaštenja za pristup evidencijama Ministarstva unutarnjih poslova, pristup podacima i njihovo korištenje, popis evidencija Ministarstva unutarnjih poslova kojima će se omogućiti pristup temeljem Radnog dogovora, odredbe o povjerljivosti i zaštiti podataka, detalji tehničke provedbe te provedbene odredbe Radnog dogovora.
 
„Primjena predmetnog Radnog dogovora pridonijet će bržem i učinkovitijem otkrivanju, suzbijanju i kaznenom progonu počinitelja kaznenih djela protiv financijskih interesa Europske unije te kaznenih djela koja su s njima neraskidivo vezana“, kazao je ministar Božinović te zaključio: „Predmetni Radni dogovor služi kao dokaz namjera i volje sudionika za jačanje međusobne suradnje te ne predstavlja nikakve nove zakonske obveze u okviru nacionalnog ili međunarodnog prava“.  
 
Vlada Republike Hrvatske 29. rujna 2022. godine donijela je Zaključak kojim se prihvatio Nacrt Radnog dogovora i dala suglasnost za potpisivanje predmetnog Radnog dogovora.
 
O Uredu EPPO-a

Inače, Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) osnovan je 12. listopada 2017. godine i odgovoran je za istragu, kazneni progon i podizanje optužnica protiv počinitelja i sudionika kaznenih djela koja utječu na financijske interese Europske unije. Sa svojim radom je započeo 1. lipnja 2021. godine, a među 22 članice koje su podržale uspostavu i pristupile EPPO-u bila je i Republika Hrvatska. Ustrojen je na središnjoj razini s Uredom u Luksemburgu i decentraliziranoj razini koja se sastoji od delegiranih europskih tužitelja smještenih u državama članicama Europske unije.
 
S obzirom da delegirani europski tužitelji EPPO-a imaju iste ovlasti kao nacionalni tužitelji u pogledu istraga, kaznenog progona i podizanja optužnica, ukazala se potreba za jasnijim definiranjem načina suradnje Ministarstva unutarnjih poslova RH i EPPO-a.
 

Pisane vijesti