Edukacija multiplikatora granične policije o temeljnim pravima

Slika topvijesti/2015/svibanj/Videokonferecija/TV_videokonferencija1.jpg

Foto: MUP

U Ministarstvu unutarnjih poslova danas, 27. svibnja, započela je dvodnevna video-konferencija edukacije multiplikatora granične policije iz područja temeljnih prava. Radi se o on-line seminaru kojeg provodi Uprava za granicu, a odnosi se na dopunsko stručno usavršavanja policijskih službenika granične policije i policijskih službenika za nezakonite migracije iz svih 20 policijskih uprava.

U edukaciji se razrađuju metodološke jedinice iz priručnika Europske agencije za upravljanje operativnom suradnjom na vanjskim granicama država članica Europske unije (Frontex) "Obuka granične policije o temeljnim pravima" koji je preveden na hrvatski jezik.

Voditeljica seminara i nacionalna koordinatorica obuke za graničnu policiju Željka Bagarić objasnila je kako je hrvatska granična policija jedina od zemalja članica Frontexa koja sustavno provodi obuku policijskih službenika iz područja temeljnih prava te prva europska granična policija koja je uvela Forontexov priručnik u nastavu i edukaciju. Poštivanje temeljnih prava dio je i schengenske evaluacije koju Republika Hrvatska mora zadovoljiti da bi ušla u Schengen.

Prva ovakva edukacija multiplikatora koja primjenjuje inovativne nastavne metode održana je sredinom svibnja ove godine iz područja suzbijanja krijumčarenja vozila.

Pored kreiranja edukativnog repozitorija "Schengenska učionica", korištenjem metoda e-learninga Uprava za granicu primjenjuje suvremene standarde u obrazovanju odraslih, čime se ostvaruju i financijske uštede za Ministarstvo unutarnjih poslova.



Pisane vijesti