U Hrvatskoj Kostajnici provedena kampanja "Manje oružja, manje tragedija"

Slika topvijesti/2015/svibanj/HrvatskaKostajnicaMOMT/MOMTnaslovna.jpg

Djeca su na ovaj način poslala svoju poruku o opasnostima posjedovanja oružja, kao i opasnostima koje prijete od zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava. Time su postignuti i neki od ciljeva kampanje, a to je senzibilizacija djece o opasnostima od oružja uz pomoć djece i njihovih roditelja. Provedbi kampanje pridružili su se i partneri Polic

Foto: PU sisačko-moslavačka
 
Policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke danas, 27. svibnja s početkom u 10 sati, na Šetalištu dr. Franje Tuđmana u Hrvatskoj Kostajnici proveli su preventivnu aktivnost s ciljem upoznavanja javnosti s opasnostima od mina, minsko-eksplozivnih sredstava i oružja koja se nalaze u njihovom okruženju. Aktivnost su proveli uz podršku Ravnateljstva policije i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te lokalne zajednice.
 
Jednako tako, cilj kampanje "Manje oružja, manje tragedija" je potaknuti, ali i pozvati građane na dobrovoljnu predaju i vraćanje oružja kojeg nezakonito posjeduju, a ovi ciljevi ujedno su usklađeni sa strateškim ciljevima Europske unije.
 
Tako je današnjom kampanjom u Hrvatskoj Kostajnici prezentiran rad policije, a posebno rad robota Teodora i službenog psa za detekciju eksploziva.
 
Održana je i interaktivna radionica za djecu Dječjeg vrtića Krijesnica, na kojoj su djeca uz kreativno vodstvo naučila sve o opasnostima od oružja i minsko-eksplozivnih sredstava. Uz vrtićku djecu, u kampanji su sudjelovali i učenici Srednje škole Ivana Trnskog i Osnovne škole Davorina Trstenjaka iz Hrvatske Kostajnice te učenici Osnovne škole Katarina Zrinska iz Mečenčana. Na taj je način u kampanji bilo aktivno oko 170 djece i mladeži.
 
Djeca su na ovaj način poslala svoju poruku o opasnostima posjedovanja oružja, kao i opasnostima koje prijete od zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava. Time su postignuti i neki od ciljeva kampanje, a to je senzibilizacija djece o opasnostima od oružja uz pomoć djece i njihovih roditelja.
 
Provedbi kampanje pridružili su se i partneri PU sisačko-moslavačke: Hrvatski centar za razminiranje Sisak, Aersoft  klub Petrinja, Lovački savez Sisačko-moslavačke županije, Gradski muzej Sisak i Turistička zajednica Grada Hrvatska Kostajnica. Njihovi predstavnici provodili su različite aktivnosti i interaktivne radionice ili su se na neki drugi način uključili i dali svoju podršku u provedbi i promoviranju aktivnosti iz kampanje "Manje oružja, manje tragedija".
 
Podršku ovoj današnjoj kampanji svojim su dolaskom u Hrvatsku Kostajnicu dali župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, zamjenica župana Anita Sinjeri-Ibrišević, profesorica Marija Ivanković iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Tomislav Paunović i načelnica Općine Majur Klementina Karanović. Načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke Marko Rašić i voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije Sandra Veber ponovno su pozvali građane da bez ikakvih sankcija dragovoljno predaju ilegalna ubojita sredstva. Pri tome su naglasili da oružje i eksplozivna sredstva građani ne donose sami u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već da namjeru za dragovoljnom predajom prijave na broj 192 ili u najbližoj policijskoj postaji. Nakon toga će stručni i osposobljeni policijski službenici doći na dogovoreno mjesto i ubojita sredstva preuzeti.
 
Današnja kampanja nije ostala bez odjeka, a to potvrđuju i dragovoljne predaje minsko-eksplozivnih sredstava. Građani su policiji u Hrvatskoj Kostajnici predali četiri ručne bombe, 500 komada raznog streljiva, jedna mina, četiri električna detonatora, jedan spremnik za automatsku pušku i jedno topničko zrno.


Pisane vijesti