Hodočašće djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova u Lourdes

Na ovogodišnjem hodočašću koje se odvija pod geslom „Traži mir i za njim idi" sudjeluju 173 djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova

Foto: MUP

Vojni ordinarijat u RH i ove godine je organizirao 27. hodočašće hrvatske vojske, policije i branitelja u marijansko svetište Lourdes u Francuskoj. Hodočašće je započelo 14. svibnja okupljanjem u zagrebačkom Sigetu i svetom misom u crkvi Uzvišenja Svetog Križa. Tijekom hodočašća koje će trajati do 21.svibnja hrvatski će se vojnici, policajci i branitelji uključiti i u 61. međunarodno vojno hodočašće. Geslo hodočašća je „Traži mir i za njim idi“. Ministarstvo unutarnjih poslova predstavljaju glavna tajnica Ministarstva Sanda Šimić Petrinjak i načelnica Ureda glavnog ravnatelja policije Adrijana Bago.

Vojna hodočašća u Lourdes počela su se održavati 1948. godine na inicijativu dvojice vojnih kapelana, francuskog i njemačkog. Oni su željeli doprinijeti miru između njemačkog i francuskog naroda koji su u dvadesetom stoljeću dva puta ratovali. Počeli su zajednički hodočastiti u Lourdes s grupom francuskih i njemačkih vojnika. Godine 1958., uz stotu obljetnicu lurdskih ukazanja, pridružili su im se predstavnici vojski drugih država. Hrvatska je na hodočašću prvi put sudjelovala 1993. godine.

Hodočašće tradicionalno organizira Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj uz potporu Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva hrvatskih branitelja. Osim hodočasnika iz spomenutih ministarstava s članovima njihovih obitelji, na put molitve i vjere u svetište Majke Božje Lurdske krenuli su i djelatnici Ministarstva pravosuđa, financija, Saveza povijesnih postrojbi hrvatske vojske, Hrvatske vatrogasne zajednice i drugi. Pratnju i duhovnu potporu pružaju vojni i policijski kapelani, djelatnici Samostalnog odjela Ministarstva obrane RH-a za potporu Vojnom ordinarijatu, djelatnici Samostalne službe MUP-a za suradnju s Vojnim ordinarijatom i djelatnici Vojnog ordinarijata.

Na ovogodišnjem hodočašću sudjeluju 173 djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova koji će predstavljati Republiku Hrvatsku, hrvatsku policiju i MUP na svim svečanostima i u svečanim mimohodima kroz grad. Među MUP-ovim hodočasnicima u Lourdes putuje i dvadeset kadeta Policijske škole „Josip Jović“ koji će u Lourdesu, surađujući s predstavnicima drugih zemalja, obavljati redarsku službu. U vojno-policijskom taboru (kampu) također će biti smješteno 30 policijskih službenika specijalne i interventne, koji će, zasigurno, kao i protekle godine na najbolji mogući način predstavljati hrvatsku policiju kao njenu elitnu sastavnicu. Za liturgijsko pjevanje zadužena je Policijska klapa „Sveti Mihovil“.

Prije polaska hodočasnika iz Zagreba u Crkvi Svetog Križa služena  je sveta misa koju je predvodio vojni biskup msgr. Jure Bogdan. Pred sami polazak, hodočasnicima su se obratili zapovjednik 27. hodočašća vojske, policije i branitelja gbr Mato Mikić, zamjenik glavnog ravnatelja policije Jozo Šuker kao pomoćnik zapovjednika te ministar obrane, general Damir Krstičević.

Na putu prema Lourdesu, uz redovite stanke, hodočasnici su prvu dulju stanku imali u Avignonu. Nakon svete mise u katedrali, razgledavanja papinske palače i odmora hodočasnici su nastavili put prema Lourdesu. Drugo dulje zaustavljanje bilo je u Carcassonneu, još jednom srednjovjekovnom gradu u južnoj Francuskoj. Iznad grada je velika tvrđava izgrađena na križištu nekadašnjih trgovačkih putova koji sežu do predrimskog i rimskog vremena. Zalaganjem nekolicine entuzijasta, tvrđava je obnovljena i smatra se jednom od najreprezentativnijih građevina tog tipa u svijetu.

Sudionici 27. hodočašća Hrvatske vojske, policije i branitelja stigli su u Lourdes u srijedu, 15. svibnja 2019., u popodnevnim satima. Nakon smještaja hodočasnika u hotele i vojni kamp, u večernjim satima održan je radni sastanak u Hotelu Christina.
 
U četvrtak, 16. svibnja, održano je svečano postrojavanje i mimohod kroz Lourdes. Hodočasnici su u mimohodu došli pred Spilju ukazanja gdje je služena sveta misa. Misu je predvodio i  propovijedao msgr. Jure Bogdan. U koncelebraciji su bili vojni biskup u Bosni i Hercegovini msgr. Tomo Vukšić te hrvatski i bosanskohercegovački policijski i vojni kapelani.

Poslije svete mise, hodočasnici su imali pobožnost križnog puta na lurdskoj Kalvariji. Pobožnost su predvodili vojni biskupi msgr. Bogdan i msgr. Vukšić. Na četrnaestoj postaji propovijedao je msgr. Tomo Vukšić, vojni ordinarij u Republici Bosni i Hercegovini.

Nakon pobožnosti križnog puta zapaljena je zavjetna svijeća. U Crkvi sv. Bernardice održano je pokorničko bogoslužje i ispovijed hodočasnika.

Na svim događanjima aktivno su sudjelovali polaznici Policijske škole „Josip Jović“ te pripadnici elitne postrojbe specijalne i interventne policije.

Pisane vijesti | Obilježavanje godišnjica