Hrvatska je prva europska zemlja koja je uvela izdavanje i graničnu kontrolu EU digitalne COVID potvrde

Svi granični prijelazi opremljeni su tehnologijom za provjeru validnosti EU digitalne COVID potvrde, a sama procedura provjere traje dvadesetak sekundi

Foto: MUP

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović u pratnji glavnog ravnatelja policije Nikole Miline i državne tajnice za europske i međunarodne poslove i fondove Europske unije Terezije Gras posjetio je danas 2. lipnja  granični prijelaz za međunarodni promet putnika i roba u cestovnom prometu Bregana gdje je prezentiran novi sustav kontrole EU digitalne COVID potvrde odnosno način na koji hrvatska granična policija provodi graničnu kontrolu.
 
Prezentiran je dolazak putnika na ulaz u RH i kontrola EU digitalne COVID potvrde te su se ministar Božinović i javnost mogli uvjeriti kako je potrebno svega dvadesetak sekundi za provjeru udovoljava li putnik epidemiološkim uvjetima za ulazak u Republiku Hrvatsku. Upravo ovu činjenicu ministar je ocijenio vrlo bitnom za Hrvatsku kao turističku zemlju koju su turisti posjećivali i posjetit će i tijekom pandemije.
 
„Hrvatskoj je bilo veoma bitno da budemo među prvima, da možemo poslati poruku svim našim partnerima, svim građanima EU da što se nas tiče, ukoliko su im u njihovim zemljama izdane digitalne potvrde, da će im vrijeme koje će provesti na graničnim prijelazima Republike Hrvatske biti izuzetno kratko i moći će vrlo brzo proći.“ rekao je ministar Božinović.
 
Sustav EU digitalnih COVID potvrda integriran je i sa sustavom Enter Croatia i svi strani državljani koji putem navedene platforme najave svoj ulazak mogu u nju učitati i digitalnu potvrdu i time dodatno skratiti vrijeme granične kontrole.
 
„Ovaj sustav rezultat je kolektivnog napora koji je okupljen u sklopu radne skupine te u nepuna dva mjeseca napravljen je sustav koji u ovom trenutku Hrvatsku smješta u sam vrh zemalja koje su sposobne i koje su već krenule, ne samo u izdavanje digitalnih potvrdi, već i njihovu primjenu na svim graničnim prijelazima Republike Hrvatske“ - istaknuo je ministar Božinović. 
 
Ministar je naveo kako je prvog dana izdavanja, digitalnu potvrdu ishodilo 40 000 hrvatskih državljana od čega njih 90% putem sustava eGrađani. „Osim što će ovim putem biti olakšana i skraćena granična kontrola, na ovaj se način populariziraju i digitalne usluge Vlade RH“  - naglasio je potpredsjednik i ministar Božinović.
 
Također prvog dana primjene sustava, 112 osoba ušlo je u Republiku Hrvatsku koristeći EU digitalne COVID potvrde od kojih su najveći broj činili hrvatski državljani, ali i nekoliko stranih državljana.

Sve informacije o EU digitalnoj COVID potvrdi možete pronaći OVDJE
 

Projekt Uspostava sustava za izdavanje i praćenje digitalnih zelenih potvrda je financiran sredstvima Europske unije

Sadržaj ove objave ne odražava nužno službena stajališta Europske unije. Za ovdje navedene informacije i mišljenja odgovoran je isključivo autor.Pisane vijesti | Suradnja | Stranci