Martinje

Slika ILUSTRACIJE/alkohol_formula_za_nesrecu.jpg

Najčešći uzrok nesreća s najtežim posljedicama je brzina, koja je vrlo često vezana uz vožnju s nedopuštenom koncentracijom alkohola.

U prvih deset mjeseci 2012. u odnosu na isto razdoblje prošle godine na području PU zagrebačke:

  • obavljeno je 9.425 očevida (11,9 posto manje),
  • ukupno je ozlijeđeno 3.173 osoba (5,9 posto manje), od kojih 501 teško, a 2.671 lakše,
  • poginule su 54 osobe (22 vozača, 6 putnika i 16 pješaka), odnosno 12 osoba ili 18,2 posto manje.
  • u jednom danu prosječno je obavljen očevid 31 prometne nesreće u kojima su dvije osobe teško ozlijeđene, a 9 lakše, dok je prosječno svakih šest dana poginula jedna osoba.

Najčešći uzrok nesreća s najtežim posljedicama je brzina, koja je vrlo često vezana uz vožnju s nedopuštenom koncentracijom alkohola.

 

BRZINA

Brzina je uzrokprosječno svake pete prometne nesreće, odnosno u 1.796 nesreća ili 19 posto od ukupnog broja nesreća.

Zbog brzine je poginula svaka druga osoba, odnosno 26 osoba ili 48,1 posto od ukupnog broja poginulih (2011. je poginulo 34 osobe ili 51,5 posto od ukupnog broja poginulih).

Utvrdili smo preko 44.971 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja vozila, odnosno prosječno skoro svaki treći od ukupno utvrđenih 152.244 prometnih prekršaja bio je prekršaj prekoračenja brzine.

 

ALKOHOL

Vozači s nedopuštenom koncentracijom alkohola sudjelovali su prosječno u svakoj devetoj prometnoj nesreći (u 1.042 nesreće),

U 25 od ukupno 51 nesreće s poginulim osobama ili u 49 posto, osoba koja je izazvala nesreću imala je nedopuštenu koncentraciju alkoholai to:

- od 0,5 do 1,0 promila           - 4,

- od 1,0 do 1,5 promila           - 2 i

- preko 1,5 promila              - 19 osoba. (76 %)

U nesrećama u kojima je osoba koja je izazvala nesreću imala nedopuštenu koncentraciju alkohola (25 nesreća) poginulo je  27 osoba, odnosno 50 posto od ukupno 54 poginulih.

Utvrdili smo 6.079 prekršaja vožnje s nedopuštenom koncentracijom alkohola ili odbijanja provjere na alkohol (odbijanja 260), koje su u većini prekršaja počinile mlade osobe (dvije trećine), odnosno osobe u dobi do 30 godina i to:

- do 0,5 promila                      - 2 posto,

- od 0,5 do jednog promila    - 42 posto,

- od 1 do 1,5 promila              - 30 posto i

- preko 1,5 promila                 - 26 posto.

 Kada su u pitanju najteži prometni prekršaji, a osobito prekršaj vožnje pod utjecajem alkohola, policija uz mjere propisane Zakonom o sigurnosti prometa na cestama prema vozaču pod utjecajem alkohola, sukladno Prekršajnom zakonu, primjenjuje i posebne mjere, odnosno:

  • donosi naredbu o smještaju vozača pod utjecajem alkohola u posebnu prostoriju – najduže na 12 sati ili
  • uhićuje i uz optužni prijedlog privodi sucu

Vozače za koje utvrdimo da su počinili neki od „najtežih“ prometnih prekršaja (alkohol preko 1,5 promila, odbijanje alkotestiranja, vožnja pod zabranom, prekoračenje brzine u naselju za više od 50 km/h, vožnja na autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila u suprotnom ili zabranjenom smjeru i vožnja prije stjecanja prava na upravljanje) uhićujemo i uz optužni prijedlog privodimo nadležnom sudu.

U prvih deset mjeseci tekuće godine na području PU zagrebačke iz navedenih razloga sudu je privedeno preko 800 osoba, od kojih preko tri četvrtine zbog vožnje s koncentracijom alkohola preko 1,5 promila ili odbijanja alkotestiranja. Za više od jedne trećine sud je umjesto novčane kazne izrekaokaznu zatvora u trajanju od 10 do 50 dana (maksimalno moguće 60 dana), a ostalima su izrečene novčane kazne prosječno od 5.000 do 10.000 kuna te zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju prosječno od 6 do 15 mjeseci.

Ove godine Martinje - praznik krštenja mladog vina pada u nedjelju, pa očekujemo da će se krštenja mladog vina u najvećem broju obavljati u subotu i na Martinje, odnosno u dane vikenda, a prema našim evidencijama upravo su dani vikenda kritični dani u tjednu, jer se tada događa najveći broj prometnih nesreća s najtežim posljedicama.

Upravo stoga ćemo, i kroz redovitu službu i kroz posebne akcije, pojačati postupanje prema vozačima koji ne poštuju temeljne norme sigurnog odvijanja prometa.

 Vozačima koji konzumiraju alkohol savjetujemo:

  • ne sjedajte za upravljač vozila,
  • osigurajte si prijevoz,
  • razmislite, cijena jedne runde pića iznosi koliko i taksi prijevoz do kuće,
  • ne dozvolite da postanete crna statistička brojka,
  • ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan,
  • ne činite u ime sv. Martina ono s čime svetac nije imao nikakve veze i zbog čega bi kasnije požalili,
  • imajte u vidu da vozač pod utjecajem alkohola ne dovodi u opasnost samo sebe već i sve ostale sudionike u prometu.

 Kako bi ih dodatno educirali i upoznali s odredbama važećih propisa vezanih za vožnju i alkohol, odnosno mogućim posljedicama, provodit ćemo i preventivnu akciju pod nazivom „Vozim, ne pijem“.

Na kraju obavještavamo vas da MUP u suradnji sa Zagrebačkom pivovarom d.o.o. provodi kampanju s ciljem suzbijanja alkoholiziranosti. U sklopu kampanje u noći sa 10/11. studeni (subota/nedjelja) volonteri Zagrebačke pivovare d.o.o. će na nadzornim punktovima policije vozačima dijeliti prigodan promidžbeni materijal (privjesci, letci) vezan uz odgovorno konzumiranje alkohola.



Pisane vijesti