Obilježen Međunarodni dan žena žrtava nasilja u Bujama

Slika topvijesti/2012/studeni/info_pulz_buje.jpg

U sklopu kampanje „Živim život bez nasilja“ Policijska uprava istarska je jučer na prostoru mjesečnog sajma u Bujama obilježila Međunarodni dan žena žrtava nasilja. 

U sklopu kampanje „Živim život bez nasilja“ Policijska uprava istarska je jučer na prostoru mjesečnog sajma u Bujama obilježila  Međunarodni dan žena žrtava nasilja.

Tim su povodom djelatnici Odsjeka prevencije PU istarske i policijski službenici PP Buje na info punktu građanima dijelili promotivni materijal te ih upoznali  s problematikom  nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja, kao i s primjerima dobre prakse usmjerenim na suzbijanje nasilja u našoj zajednici.

Istaknuto je kako je nasilje nad ženama prisutno  u svim društvima, a glavni problem s kojima se i  suočavamo  i dalje je  vezan uz nizak broj prijava nasilja nad ženama. Naime, smatra se da se na razini cijele Republike Hrvatske, svakih 15 minuta fizički zlostavi jedna žena, da na jedno prijavljeno silovanje dolazi 15 - 20 neprijavljenih slučajeva, dok kod obiteljskog nasilja na jedno prijavljeno dolazi 10 neprijavljenih slučajeva. Obiteljsko i seksualno nasilje dva su osnovna oblika rodno uvjetovanog  nasilja pri čemu su u više od 80 % slučajeva žrtve žene. Kod žrtava silovanja najčešće se radi o malodobnim i mlađim ženskim osobama između 19 i 30 godina, dok su pri obiteljskom nasilju žrtve najčešće odrasle žene. Najčešći razlozi neprijavljivanja su strah od  počinitelja, dugi sudski procesi, materijalna ovisnost o muškom partneru, niske kazne za počinitelje, strah da će ih se okriviti za preživljeno iskustvo, osjećaj krivnje i odgovornosti te da su u većini slučajeva počinitelji žrtvi poznate i/ili bliske osobe što dodatno otežava donošenje odluke o prijavi nasilja.

Kako bi se uspješnije borili protiv svih oblika nasilja u obitelji, poglavito nasilja nad ženama, policijski službenici surađuju s institucijama, kao što su Ministarstvo pravosuđa, Ministarstvo zdravlja, te drugim institucijama i udrugama koje su uključene u problematiku suzbijanja nasilja nad ženama.



Pisane vijesti