Ministar Božinović na postrojavanju pripadnika i tehnike Stožera Civile zaštite Zagrebačke županije

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović istaknuo je kako su pripadnici žurnih službi Stožera Civilne zaštite Zagrebačke županije, u svakom trenutku, odgovorno i transparentno komunicirali s građanima

Foto: MUP

Danas, 9. lipnja 2020. godine u Velikoj Gorici, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović nazočio je postrojavanju pripadnika i tehnike Stožera Civilne zaštite Zagrebačke županije.
Ispred Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica bilo je postrojeno 150 pripadnika tehničkog zbora i 20 vozila žurnih službi Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije, a događaju su također nazočili pomoćnik ministra za civilnu zaštitu dr. sc. Damir Trut, gradonačelnik Grada Velike Gorice Dražen Barišić, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić te načelnik Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije Nenad Babić, koji je podnio izvješće o radu Stožera nakon tri mjeseca izuzetno napornog i predanog rada na suzbijanju epidemije na području Zagrebačke županije.

Ministar Božinović istaknuo je kako su u posljednjim mjesecima županijski stožeri jasno pokazali svoj puni potencijal, odnosno umreženost, koordiniranost i profesionalnost pri obavljanju poslova usmjerenih prvenstveno na zaštitu zdravlja i života građana. „Ovo proljeće pokazalo je su svrhovitost i nužnost sustava Civilne zaštite i zajedničkog djelovanja svih službi; od zdravstvene, hitne službe, Gorske službe spašavanja, Crvenog križa, vatrogasaca i policije. Sve su one sastavnice jednog sustava koji se pokazao najučinkovitijim, ne samo na ovim prostorima nego i puno šire.“ - obrazložio je ministar Božinović te dodao kako su suradnja, koordinacija i reakcije svih žurnih službi bile pravovremene, stručne i uspješne.

Svih 35 stožera Zagrebačke županije i svaki od 272 angažirana člana sustava civilne zaštite bili su cijelo vrijeme na razini zadatka, a na području županije izdane su 78.322 propusnice, izvršeno je 2.700 inspekcijskih nadzora i 172 kontrole pružatelja socijalnih usluga, a stožeri jedinica lokalnih samouprava izvršili su 38.927 obilazaka.

Ministar Božinović naglasio je da „ostanimo odgovorni kao moto najbolje oslikava kako smo došli do ovih rezultata i taj moto predstavlja našu zadaću i našu misiju za vremena koja dolaze i zato sve ove sustave moramo stalno razvijati i u njih ulagati“ te se osvrnuo i na nedavno potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih europskih sredstava za provedbu projekta „Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama“. Time će se sustav javnog upozorenja sirenama postupno zamijeniti sustavom upozorenja putem mobitela, što će upravo ljudima s terena, olakšati teške i zahtjevne situacije. Važnost hrvatskog sustava civilne zaštite prepoznale su i druge zemlje, pa su tako donacije opreme Ravnateljstvu civilne zaštite od strane američke neprofitne humanitarne organizacije International Medical Corps, ali i Savezne Republike Njemačke.

„Načela transparentnog rada, dostupnosti svih ljudi, učinkovitosti i humanizma, to je naš pristup i zato su naši rezultati stvorili nešto što se izvan naših granica zove hrvatski model te smo pokazali da smo nekoliko koraka ispred ugroze, ali takvi moramo i ostati“ - zaključio je ministar Božinović.

 

Pisane vijesti