Vlada je prihvatila Uredbu o izmjenama Uredbe o graničnim prijelazima Republike Hrvatske

Slika 2020/06/slika%201.jpg

Na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske predstavljene su posljednje Odluke Stožera civilne zaštite, ali i Uredba o izmjenama Uredbe o graničnim prijelazima, koja se odnosi na međunarodni promet putnika u pomorskom prometu  

FOTO: Vlada RH

Danas, 10. lipnja 2020. godine, održana je 235. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova Terezija Gras informirala je o aktivnostima Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

„Nastavno na odličnu epidemiološku situaciju Stožer civilne zaštite donio je tri nove Odluke. Prvom Odlukom je ukinuta obvezna pauza od sat vremena između dvije smjene radi izmjene radnika i čišćenja i dezinfekcije prostora za prodavaonice koje rade dvokratno. To ne znači da čišćenje i dezinfekcija prostora više nije potrebna, već je preporuka Stožera da se redovito obavljati sukladno preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo“, obrazložila je državna tajnica Gras.

Drugom Odlukom ukinute su nužne mjere pojačane kontrole za pružatelje socijalnih usluga u sustavu socijalne skrbi. Stavljanje ove Odluke izvan snage ne znači da se više neće provoditi mjere propisane Uputom, već su samo ukinute svakodnevne kontrole koje su provodili timovi županijskih stožera civilne zaštite.

Trećom Odlukom o izmjeni Odluke o nužnim mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja za vrijeme trajanja proglašene epidemije COVID-19. Izmjenom ove Odluke omogućava se, od 15. lipnja 2020. godine, s obzirom na vrlo dobru epidemiološku situaciju, održavanje sportskih natjecanja uz prisustvo gledatelja. Naravno, budući da je još uvijek potreban oprez Hrvatski zavod za javno zdravstvo je izradio preporuke o načinu na koji će gledatelji moći biti prisutni na sportskim natjecanjima.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo nastavlja izdavati odgovarajuće preporuke i upute kako bi se i nadalje održala povoljna epidemiološka situacija u Republici Hrvatskoj.

„Potrebno je napomenuti kako je, u ovom trenutku, još uvijek aktivno 14 Odluka Stožera civilne zaštite i naglasiti da su odlični epidemiološki rezultati postignuti zajedničkim djelovanjem i suradnjom Vlade RH, Stožera civilne zaštite, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i što je posebno važno naših građana“, dodala je državna tajnica Gras.

Web stranica entercroatia.mup.hr pokrenuta je 28. svibnja, a od tad je 200.000 osoba najavilo svoj dolazak putem odgovarajućeg obrasca koji je dostupan na ukupno deset jezika, osim na hrvatskom i na: engleskom, češkom, njemačkom, slovenskom, slovačkom, mađarskom, poljskom, francuskom i nizozemskom jeziku. Od 200.000 osoba koje su najavile dolazak u Republiku Hrvatsku, njih 70 % kao razlog naveli su turistički dolazak, a najviše je državljana Slovenije, Italije, BiH i Njemačke.

„U sklopu našeg predsjedanja Vijećem Europske unije, jučer je održan 44. sastanak glavnih direktora za civilnu zaštitu Europske unije, na kojem je putem videokonferencije sudjelovalo 86 predstavnika nacionalnih tijela za civilnu zaštitu, predstavnika Europske komisije i Glavnog tajništva Vijeća“, istaknula je državna tajnica Gras.

Također, Vlada je na sjednici održanoj 30. ožujka donijela Uredbu o dopunama Uredbe o graničnim prijelazima, kojom je zbog epidemije bolesti COVID-19, privremeno radi zaštite života i zdravlja hrvatskih građana odgođeno otvaranje svih sezonskih graničnih prijelaza za međunarodni promet putnika u pomorskom prometu i to Umag-ACI Marina, Novigrad, Sali, Božava, Primošten, Komiža, Hvar, Vis, Stari Grad na otoku Hvaru, Vela Luka i Cavtat. Iz istih razloga tada je privremeno zatvoreno i šest stalnih graničnih prijelaza i to Umag, Poreč, Rovinj, Mali Lošinj, Korčula i Ubli za međunarodni promet putnika u pomorskom prometu.

Današnjom Uredbom Vlada predlaže otvaranje ranije navedenih stalnih graničnih prijelaza kao i otvaranje sezonskih graničnih prijelaza 13. lipnja odnosno dan nakon objave u službenom glasilu.

 „S obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju, izmjenama Uredbe o graničnim prijelazima predlaže se otvoriti navedene stalne granične prijelaze za međunarodni promet putnika u pomorskom prometu te ukinuti privremenu odgodu otvaranja sezonskih graničnih prijelaza za međunarodni promet putnika u pomorskom prometu“, objasnila je državna tajnica Gras.

Vlada Republike Hrvatske prihvatila je Uredbu o izmjenama Uredbe o graničnim prijelazima Republike Hrvatske.

Pisane vijesti