Ministar Božinović na primopredaji prvih 50 vozila s policijskim obilježjima iz kontingenta 522 vozila za policiju

Vozila će biti raspodijeljena po svim policijskim upravama kako bi se osigurala operativnost i sigurnost policijskih službenika

FOTO: MUP RH

Na Policijskoj akademiji danas je održano preuzimanje prvih 50 vozila s policijskim obilježjima marke Škoda Octavia Combi 2.0TDI DSG iz kontingenta 522 vozila za policiju. Primopredaji su prisustvovali potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, pomoćnik ministra Cvjetko Obradović, načelnik Policijske akademije Josip Ćelić, načelnik Uprave za javni red i sigurnost Dragan Tokić, zamjenica načelnika Policijske akademije Mirjana Abramović te načelnik Sektora prometne tehnike Zrinko Topić. 

Ministarstvo unutarnjih poslova već dulji niz godina kontinuirano obnavlja vozni park novim vozilima koja se nabavljaju putem operativnog leasinga s ostatkom vrijednosti što je optimalan način financiranja novih vozila koja su u svakodnevnom radu izrazito eksploatacijski opterećena prilikom postupanja policijskih službenika.

Nova vozila zamijenit će vozila iz 2017. godine, čime Ministarstvo unutarnjih poslova zanavlja osobna policijska vozila i smanjuje prosječnu starost tog dijela voznog parka na 3,3 godine.

„Temeljem provedenog postupka 2021. godine, Ministarstvo unutarnjih poslova realiziralo je nabavu 522 vozila kao zamjenu za vozila kojima je istekao leasing, odnosno najam vozila. Vozila su novije generacije sa 2.0 motorima, 150 KS s novom svjetlosno-zvučnom i komunikacijskom opremom. Također, vozila su tehnološki napredna i opremljena su sustavom line assist, front assist, grijanjem sjedala i ostalom dodatnom opremom“, pojasnio je načelnik Sektora prometne tehnike Zrinko Topić. 

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović istaknuo je kako će sveukupno 522 vozila za potrebe hrvatske policije biti isporučena do kraja srpnja. 

„Itekako smo zadovoljni jer smo u procesu zanavljanja voznog parka. Prije dva tjedna raspisali smo natječaj za nova 492 vozila - osobna, kombi vozila i vozila za potrebe civilne zaštite. Naša, ne samo namjera, već i prepoznatljiva politika jest da se hrvatska policija u svim segmentima svoga rada opremi najsuvremenijim sredstvima, koja su primjerena onome što vremena ali i struka zahtijevaju, odnosno da se udovoljava svim kriterijima koji se postavljaju pred policiju, koja nesmetano radi 24 sata dnevno. Najveći dio tog posla se obavlja se upravo na prometnicama, ne samo na autocesti, na državnim i lokalnim cestama već i cestama uz granicu. Tako da smo na ovom istom mjestu ove zime predstavili posebna vozila za teško prohodne terene. Kao što se sve nabave u Ministarstvu unutarnjih poslova odvijaju nekim kontinuitetom, sveobuhvatno i permanentno, tako ćemo nastaviti i ubuduće“, zaključio je ministar Božinović. 

Ukupan iznos usluge operativnog leasinga za četiri godine iznosi 64.239.575,04 kuna bez PDV-a i s uključenim PPMV-om (posebni porez na motorna vozila), odnosno 80.069.590,00 kuna s PDV-om i PPMV-om.

Navedena vozila koristit će se prema raspodjeli u svim policijskim upravama te će povećati operativnost i sigurnost policijskih službenika i građana pri obavljanju svakodnevnih policijskih zadaća.

Pisane vijesti | Nabava | Promet i vozila