Ministar Božinović na sjednici Vlade o radu Stožera te Zakonu o izmjenama i dopunama zakona o sigurnosti prometa na cestama

Slika /2021/11/ministra- vlada- 11.11.2021..jpg

Na današnjoj sjednici Vlade, potpredsjednik Božinović pojasnio je nove strože mjere donesene u skladu s pogoršanjem epidemiološke situacije te obrazložio najvažnije stavke Zakona o izmjenama i dopunama zakona o sigurnosti prometa na cestama koje se upućuju u saborsku proceduru

FOTO: HRT/screenshot

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Republici Hrvatskoj, na današnjoj 84. sjednici Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović podsjetio je kako je Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske 5. studenoga donio novu Odluku o ograničavanju okupljanja koja propisuje strože epidemiološke mjere u trajanju do 30. studenoga 2021.  

„Kao što je već iskomunicirano prema javnosti, nove mjere donesene su s ciljem suzbijanja širenja virusa, a time i smanjenja pritiska na zdravstveni sustav, koji, ne smijemo zaboraviti, mora brinuti i o sugrađanima koji boluju od drugih ozbiljnih bolesti te im pružiti potrebnu zdravstvenu skrb“, istaknuo je ministar Božinović te dodao:

- „Stoga se ovom Odlukom nalažu nužne epidemiološke mjere koje se odnose na zabranu održavanja svih javnih događanja i okupljanja u zatvorenim prostorima na kojima je prisutno više od 50 osoba, osim ako na istima sudjeluju osobe s EU digitalnom COVID potvrdom, uz obavezno nošenje zaštitnih maski za lice i održavanje propisane fizičke distance, a za održavanje istih lokalni Stožer civilne zaštite mora dati suglasnost“.Kongresi i konferencije mogu se održavati jedino ako svi prisutni posjeduju EU digitalne COVID potvrde, također uz obvezno nošenje maski za lice i održavanje distance.

Sva javna događanja i okupljana mogu trajati do 24 sata, bez obzira na posjedovanje EU digitalnih COVID potvrda, što uključuje i profesionalne umjetničke izvedbe i programe, izložbe u muzejskim prostorima te slična kulturna događanja.

Izuzetak su jedino kino projekcije koje su započele najkasnije do 23 sata i koje mogu završiti nakon 24 sata te svadbene svečanosti koje mogu trajati do 2 sata uz uvjet da svi gosti posjeduju EU digitalne COVID potvrde. 

Nadalje, dopuštena su održavanja sportskih natjecanja na otvorenom uz nazočnost gledatelja, ali samo uz uvjet da gledatelji  i prisutno osoblje posjeduju digitalne COVID potvrde, a ako se održavaju u zatvorenim prostorima obavezno je i korištenje maski za lice.


Slijede nove odluke

U kontekstu povećanja sigurnosti prilikom obavljanja poslova koji se neće ograničavati, idućih dana donijet će se nove odluke kojima će se uvesti obveza testiranja na virus SARS-CoV-2, kao preduvjet za obavljanje poslova i djelatnosti. Od obveze će biti izuzeti oni koji će moći dokazati da posjeduju dovoljnu razinu sigurnosti od širenja virusa i to predočenjem EU digitalne COVID potvrde.

- „Već sama najava, a onda i donošenje Odluke o strožim epidemiološkim mjerama rezultiralo je  povećanim interesom građana za cijepljenje protiv COVID-19. Stoga je Ravnateljstvo civilne zaštite pružilo logističku pomoć Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo za provedbu cijepljenja te je za 16 županijskih zavoda za javno zdravstvo distribuiralo 3.444.000 komada igala i šprica“, poručio je ministar Božinović.


Provedeno 16.609 nadzora

Ukupno su inspektori Ravnateljstva civilne zaštite, policija i Državni inspektorat proveli 16.609 nadzora, prilikom čega su zbog kršenja mjera odluka Stožera CZ RH izdali 18 prekršajnih naloga, 25 pisanih upozorenja, četiri usmena rješenja te 33 obavijesti o počinjenju prekršaja. Podneseno je 15 optužnih prijedloga i naplaćeno je deset novčanih kazni na mjestu izvršenja prekršaja.

Policijski službenici proveli su 13.500 nadzora pravnih subjekata te su zbog kršenja mjera izdali 33 obavijesti o počinjenom prekršaju.

Od strane Državnog inspektorata RH provedena su 366 nadzora te je zbog nepridržavanja epidemioloških mjera podneseno 15 optužnih prijedloga, izdana su četiri usmena rješenja i naplaćeno je sedam novčanih kazni na mjestu izvršenja prekršaja.

Zbog kršenja mjera iz Odluke o nužnoj mjeri obveznog korištenja zaštitnih maski za lice izdana su 242 pisana upozorenja, šest prekršajnih naloga i naplaćeno je 19 novčanih kazni.

Što se tiče nadzora mjera samoizolacije, policijski službenici su utvrdili 37 kršenja mjere samoizolacije od strane građana i za isto će biti izdano 35 prekršajnih naloga i podnesena dva optužna prijedloga.

Evidentirano je i šest kaznenih djela zbog širenja i prenošenja zarazne bolesti sukladno članku 180. stavak 1. Kaznenog zakona (NN 125/11, 144/12, 56/15, 61/15, 101/17, 118/18, 126/19, 84/21).
 

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o sigurnosti prometa na cestama

Najvažnije izmjene koje se ovim Prijedlogom propisuju odnose se na definiranje novih kategorija vozila na način da se dodaju kategorije, kao što su pomoćna pješačka sredstva (primjerice romobili bez motornog ili električnog pogona, koturaljke, role) te osobno prijevozno sredstvo u koju će spadati vozila koja nisu razvrstana niti u jednu kategoriju vozila.

Propisuje se da su se vozači osobnih prijevoznih sredstava dužni kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom u smjeru kretanja, a u slučajevima da biciklistička staza ili traka ne postoji, mogu se kretati površinama namijenjenim za kretanje pješaka te zonama smirenog prometa, pod uvjetom da vode računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu koji se kreću po navedenim površinama.

Nadalje, propisuje se obveza liječnika koji je obavio pregled ili je liječio vozača te izabranog liječnika da ukoliko, na zdravstvenom pregledu ili u tijeku liječenja, utvrdi zdravstveno stanje radi kojeg vozač nije više sposoban upravljati vozilom privremeno, a najduže na šest mjeseci, o tome upozori vozača, upozorenje evidentira u medicinskoj dokumentaciji i o tome obavijesti policijsku upravu ili policijsku postaju preko CEZIH-a.

Radi provedbe ove odredbe, ministar nadležan za zdravstvo uskladit će Pravilnik o zdravstvenim pregledima za vozača i kandidata za vozače.

Potrebno je napomenuti da će u slučajevima kada je zdravstveno stanje vozača teže narušeno, isti će i nadalje biti upućivan na obavljanje izvanrednog nadzornog zdravstvenog pregleda.

- „Također, propisuje se i sankcioniranje nesavjesnih vozača koji parkiraju vozila na mjestima namijenjenim samo za punjenje električnih vozila, ukidanje registarskih pločica s crvenim i zelenim brojevima i slovima, odredba koja definira način prolaza vozila hitnih službi na prometnicama sa više od dvije prometne trake, pojam potpuno automatiziranog vozila te se propisuju sankcije za vozače koji nepropisno koriste vozila s djelomično automatiziranim sustavima“, obrazložio je ministar Božinović.

Povećava se novčana kazna za prekršaj neprilagođene brzine kretanja sa 500 na 1.000 kn, s obzirom da visina izrečene kazne ne ispunjava svoju svrhu, odnosno počinitelje prekršaja ne odvraća od ponavljanja činjenja prekršaja.

- „Nažalost, u deset mjeseci 2021. godine najviše osoba je smrtno stradalo zbog brzine neprimjerene uvjetima - i to 35% - te zbog nepropisne brzine  - 3% . Ukupno je zbog neprilagođene i nepropisne brzine u ovoj godini smrtno stradalo 99 osoba, odnosno 38% od ukupno stradalih 259 osoba“, izjavio je ministar Božinović.

Vlada Republike Hrvatske donijela je zaključak kojim se utvrđuje Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o sigurnosti prometa na cestama te ga upućuje Hrvatskome saboru na prvo čitanje.


Pisane vijesti