Ministar Božinović o aktivnostima Stožera, uputama vezanim uz provedbu cijepljenja te protuepidemijskim mjerama

Slika /2021/03/ministar- vlada 18.3.2021.jpg

Jedna od ključnih zadaća iz Plana Vlade Republike Hrvatske jest pravovremeno, točno i transparentno informiranje građana o cijepljenju, kako bi se prepoznala važnost cijepljenja i osigurala što veća procijepljenost građana

FOTO: Vlada RH

Danas, 18. ožujka 2021. godine, održana je 49. sjednica Vlade Republike Hrvatske, na kojoj je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović informirao o aktivnostima Stožera civilne zaštite. 

Od zadnje sjednice Vlade Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je pet odluka, od kojih četiri na nacionalnoj razini i jednu na prijedlog županijskog Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije.

Odluke donesene na nacionalnoj razini stupile su na snagu 13. ožujka te se primjenjuju do 31. ožujka, a radi se o produljenju dosadašnjih mjera koje se odnose na ograničavanje okupljanja, zabranu i ograničavanje prelaska preko graničnih prijelaza, posebnu organizaciju rada trgovina te javni prijevoz.

Na prijedlog Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije produljuju se mjere iz Odluke o uvođenju epidemioloških mjera za područje Grada Dubrovnika te općine Konavle, Župa dubrovačka, Dubrovačko primorje i Ston i to do 28. ožujka 2021. godine. Produljene mjere prvenstveno se odnose na ograničenje broja osoba na javnim događanjima i okupljanjima te rad ugostiteljskih objekata.
 
Uputa stožerima civilne zaštite vezano uz provedbu cijepljenja

„Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske izdao je uputu prema svim stožerima civilne zaštite kojom im je skrenuta pažnja da normativno uređenje načina cijepljenja protiv bolesti COVID-19 u Republici Hrvatskoj nije u nadležnosti stožera civilne zaštite, kako nacionalnog, tako niti stožera regionalne i lokalne razine već je isto uređeno Planom Vlade Republike Hrvatske te naputkom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo“, istaknuo je ministar Božinović te dodao da je jedna od ključnih zadaća iz navedenog Plana pravovremeno, točno i transparentno informiranje građana o cijepljenju temeljeno na znanstvenim spoznajama kako bi se prepoznala važnost cijepljenja i osigurala što veća procijepljenost.

„Ukoliko se pojavi i najmanja sumnja o upitnoj sigurnosti pojedinog cjepiva zasnovana na znanstvenim spoznajama, Hrvatski zavod za javno zdravstvo ili Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode, koji jedini imaju zakonska ovlaštenja za to, promptno će reagirati i privremeno obustaviti cijepljenje“, napomenuo je ministar Božinović.
 
Provođenje nadzora

Inspektori Ravnateljstva civilne zaštite i policija proveli su 19.208 nadzora poslovnih subjekata i javnih okupljanja, prilikom čega su utvrđene 162 nepravilnosti te su izdana 203 usmena upozorenja.

Zbog kršenja mjera propisanih Odlukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske utvrđeno je 76 prekršaj i bit će podneseno 29 prekršajnih naloga. Policijski službenici utvrdili su i tri kaznena dijela vezana uz širenje i prenošenje zarazne bolesti te je u tijeku kriminalistička obrada istih.

Temeljem zaprimljenih dojava utvrđeno je 249 kršenja mjera samoizolacije od strane građana i za isto će biti podnijeti prekršajni nalozi. Evidentirana su dva kaznena djela zbog širenja i prenošenja zarazne bolesti sukladno članku 180. stavak 1., Kaznenog zakona.

Protuepidemijske mjere na razini Europske unije

S obzirom na jasan trend porasta broja novozaraženih, ali i razlike u dinamici širenja epidemije na regionalnoj osnovi, stožeri civilne zaštite na županijskoj razini temeljem preporuka svojih zavoda za javno zdravstvo i epidemiološke struke, počeli su donositi odgovarajuće protuepidemijske mjere iz svoje nadležnosti samostalno ili ih predlažu Nacionalnom stožeru, kako bi se što efikasnije spriječilo širenje epidemije.

„Takav pristup dodatno ćemo poticati jer je racionalan i realan s obzirom na obilježja širenja virusa u ovoj fazi koja je većim dijelom pod utjecajem novih brže širećih varijanti virusa. Regionalni pristup bit će okosnica organizacije i praćenja stanja na razini Europske unije, što će imati izravne implikacije na turističku sezonu. Države emitivnih tržišta svakako će pratiti stanje u Hrvatskoj, kako na nacionalnoj tako i na županijskim razinama te će u skladu s time izdavati preporuke, kao i eventualna ograničenja putovanja za svoje sugrađane“, obrazložio je ministar Božinović te naveo kako su u Nacionalnom stožeru u stalnom kontaktu s turističkim udrugama i Ministarstvom turizma, a jedna od preporuka je koordinacija lokalnih vlasti i tamošnjih turističkih zajednica sa zavodima za javno zdravstvo i epidemiološkom strukom s ciljem permanentnog praćenja dinamike epidemije na njihovom području i pravodobne reakcije, odnosno stvaranja uvjeta za što sigurniji boravak stranih gostiju ovog ljeta.

Pisane vijesti