Ministri Božinović i Grlić Radman na videokonferenciji ministara vanjskih i unutarnjih poslova Europske unije o migracijama

Hrvatski ministri pozdravili su nastojanja da se novim Paktom o migracijama i azilu naglasak stavi na uvezivanje pitanja migracija s drugim politikama EU-a i instrumentima

FOTO: MUP RH

Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovali su u ponedjeljak, 15. ožujka 2021. godine, na zajedničkoj neformalnoj videokonferenciji ministara vanjskih i unutarnjih poslova Europske unije na temu migracija, s naglaskom na vanjskim aspektima.

Hrvatski ministri pozdravili su nastojanja da se novim Paktom o migracijama i azilu naglasak stavi na uvezivanje pitanja migracija s drugim politikama EU-a i instrumentima. "Ključno je jačanje prilagođenih partnerstava s državama porijekla, tranzita i odredišta, kao i poticanje na njihov snažniji angažman u oslovljavanju izazova migracija. Za Republiku Hrvatsku je važno da se pažnja usredotoči na države europskog susjedstva, posebno Zapadnog Balkana, Bliskog istoka i Afrike, ali i na države poput Afganistana, Pakistana i Bangladeša", naglasio je ministar Grlić Radman. 

Za učinkovitiji pristup migracijama potrebno je koristiti sve raspoložive alate poput razvojne suradnje, Zajedničke sigurnosne i obrambene politike, vizne politike, trgovine, poljoprivrede, ulaganja, gospodarstva, energetike, klime i obrazovanja. Republika Hrvatska posebno pozdravlja učinkovitije korištenje vizne politike u cilju osiguranja povrataka i readmisije.
 
Potpredsjednik Vlade i ministar Božinović je podržao jačanje suradnje s ključnim trećim državama, prije svega zemljama jugoistočne Europe, Bliskog istoka, sjeverne Afrike i središnje Azije iz kojih migranti gravitiraju prema Europskoj uniji. Pozdravio je prijedlog o jačanju policijske suradnje s ciljem učinkovitijeg suzbijanja krijumčarskih mreža i utvrđivanja identiteta migranata. Podržao je bolju provedbu postupaka vraćanja migranata koji ne ostvaruju pravo na međunarodnu zaštitu, odnosno ulazak i boravak na području EU-a i Schengenskoga prostora, istaknuvši da bez toga neće biti moguća provedba graničnih procedura i sustavnije spriječavanje sekundarnih kretanja kao važnih odrednica održive europske politike migracija i azila. Založio se za jačanje suradnje s trećim državama o zakonitim migracijama kao regularnog puta za mogućnost zapošljavanja te stjecanje dodatnih znanja i vještina koje će zakoniti migranti moći primijeniti u razvoju svojih matičnih zemalja jednom kad se u njih vrate.
 
Potpredsjednik Vlade i ministar Božinović posebno je naglasio kako je za Hrvatsku i dalje u primarnom fokusu suradnja sa zemljama jugoistočne Europe, posebno Bosnom i Hercegovinom. “Ključno je naglasak staviti na jačanje graničnih, azilnih i prihvatnih kapaciteta svih zemalja jugoistočne Europe, a posebno Bosne i Hercegovine.” Založio se za uspostavu prihvatnih centara na ulaznim točkama u te zemlje, a posebno u Bosni i Hercegovini, umjesto u blizini vanjske granice EU-a te podržao što skorije zaključivanje i ratifikaciju statusnih sporazuma s Frontexom. 

Priopćenja