Ministar Božinović predstavio Odluku o osnivanju odbora Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa

Slika /2023/9/21.9. 2.png

Odlukom koju je Vlada RH usvojila se, pored nadležnih tijela državne uprave, ustanova i institucija, po prvi puta u rad Hrvatske platforme uključuju i sveučilišta u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku

FOTO: YT VRH

Na današnjoj, 251. sjednici Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović predstavio je Prijedlog odluke o osnivanju odbora Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa u Republici Hrvatskoj.

Odluka o osnivanju Odbora Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa u Republici Hrvatskoj predstavlja kontinuitet djelovanja Hrvatske platforme koju je Vlada RH prvi put uspostavila 2009. godine, a vezano uz dva ključna dokumenta čija je, kao članica UN-a, potpisnica i Republika Hrvatska, a to su:
   
Ministar Božinović pojasnio je da Platforma djeluje kao forum koji okuplja predstavnike relevantnih tijela državne uprave, ustanova, institucija te Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti s ciljem razmjene mišljenja, stavova, prijedloga i postignuća koji doprinose smanjenju rizika od katastrofa na svim područjima djelovanja i u konačnici, pogotovo u današnje vrijeme ekstremnih klimatskih promjena, da politika smanjenja rizika od katastrofa postane nacionalni prioritet.
 
Kroz dosadašnje aktivnosti rada Platforme izrađeni su ključni strateški i planski dokumenti vezani za smanjenje rizika od katastrofa kao što su Procjena rizika od katastrofa za Republiku Hrvatsku, Procjena sposobnosti upravljanja rizicima, Strategija upravljanja rizicima od katastrofa do 2030. te nedavno doneseni Državni plan djelovanja civilne zaštite.
 
S obzirom da je potrebno osigurati daljnji okvir koji okuplja operativnu, stručnu, stratešku, a posebno znanstvenu razinu radi kontinuiranih aktivnosti i suradnje u cilju smanjenja rizika od katastrofa, kao i postizanja kvalitetnog odgovora na prijetnje i rizike na nacionalnoj razini, ovom Odlukom se pored nadležnih tijela državne uprave, ustanova i institucija po prvi puta u rad Hrvatske platforme u formalnom smislu uključuju i četiri sveučilišta: u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku.
 
Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluku o osnivanju Odbora Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa u Republici Hrvatskoj.

Radom Platforme koordinirat će Ministarstvo unutarnjih poslova RH.

Pisane vijesti