Ministar Božinović sudjelovao u Dubrovniku na 12. kongresu forenzičke i antropološke genetike

12th ISABS Conference jedan je od najznačajnijih svjetskih znanstvenih događaja iz personalizirane medicine

FOTO: MUP

U ime Vlade Republike Hrvatske potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović otvorio je 12. kongres na temu forenzičke i antropološke genetike u organizaciji Međunarodnog društva za primijenjene biološke znanosti, Specijalne bolnice Sv. Katarina, Klinike Mayo, Američke akademije forenzičkih znanosti i uz potporu Ministarstva unutarnjih poslova. 
 
Ovogodišnji kongres forenzičke i antropološke genetike koji se održava u Dubrovniku od 22. - 27. lipnja 2022. godine, prilika je za razgovor o primjeni novih tehnoloških dostignuća koja omogućavaju forenzičarima još učinkovitije istrage, razmjenu iskustava i konstruktivnu raspravu o najnovijim spoznajama koje će imati temelj u daljnjoj praksi za dobrobit svih nas.
 
12th ISABS Conference jedan je od najznačajnijih svjetskih znanstvenih događaja iz personalizirane medicine.
 
“Temu forenzičke i antropološke genetike smatram iznimno važnom u odnosu na sigurnosne izazove s kojima se susreće suvremeni svijet”, kazao je ministar Božinović.
 
Na ovogodišnjem kongresu forenzičke i antropološke genetike organiziran je i jedinstveni događaj interdisciplinarne vježbe pod nazivom „Misterij na brodu – Istraživanje mjesta zločina u vodi“ koja je vrlo uspješno održana pod stručnim vodstvom dr. Henryja Leeja u suradnji s Centrom za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" i Policijskom upravom dubrovačko-neretvanskom. 
 
Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić “ u sastavu je Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Danas Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" ima više od 60 akreditiranih metoda iz svih stručnih područja, nositelj je nacionalne baze podataka prikupljenih molekularno genetskom analizom – CODIS i nacionalne zbirke otisaka prstiju papilarnih linija – AFIS. 

Već 24 godine punopravni je član Europske mreže instituta za forenzičke znanosti, koja je krovna organizacija nacionalnih forenzičkih institucija Europe i okuplja 73 europska forenzička laboratorija, istaknuo je u svom govoru ministar. 
 
“Ministarstvo unutarnjih poslova odradilo je veliki posao oko odluke američke vlade o ukidanju potrebnih viza za hrvatske državljane, a dio tog posla odradio je i naš Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić” povezujući se s Odjelom za domovinsku sigurnost i FBI u području automatizirane razmjene daktiloskopskih podataka.
 
“To jasno pokazuje da je doprinos forenzičkih istraživanja, DNK analize i moderne tehnologije u rješavanju najsloženijih slučajeva kriminalističkog istraživanja vrlo velik te da u svijetu koji se brzo i tektonski mijenja, sigurnost postaje jedno od glavnih pitanja i preduvjeta za opstanak", poručio je ministar i dodao da su za očuvanje te sigurnosti potrebna dodatna ulaganja, nova dostignuća i suradnja u znanosti, a posebno standardizacija postupaka vještačenja.
 
U svom obraćanju istaknuo je kako je Hrvatska zadužena za osiguranje najduže vanjske granice Europske unije, koja se najvećim dijelom dijeli sa susjednom Bosnom i Hercegovinom.
 
“Najveći sigurnosni problem za hrvatsku policiju je zaštita granice od nezakonitih prelazaka, što se rješava na učinkovit i visokoprofesionalan način, jednako i istovremeno vodeći računa o zaštiti nacionalne sigurnosti kao i zaštiti ljudskih prava”, istaknuo je potpredsjednik. 
 
Važno je održavati ovakve kongrese te produbljivati i jačati suradnju između renomiranih stručnjaka jer sustavnim ulaganjem u razvoj znanstveno dokazanih i učinkovitih metoda ekspertize zajednički se umrežavamo u aktivnostima na ovom području rada, što svakako doprinosi i činjenici da u ovom trenutku, sukladno odlukama iz Prüma, automatski razmjenjujemo DNK podatke s 22 države članice EU-a, a daktiloskopske podatke sa 16 država članica EU-a.
 
Zaključno je potpredsjednik u svom govoru istaknuo važan doprinos profesora Dragana Primorca, koji je ujedno organizirao ovaj kongres i koji je jedan od najpriznatijih svjetskih forenzičara. 
 
“Profesor Primorac jedan je od prvih znanstvenika u svijetu koji je primijenio DNK analizu za identifikaciju skeletnih ostataka pronađenih u masovnim grobnicama, zajedno s cijenjenim dr. Henryjem Leejem,  jednim od najpoznatijih forenzičara današnjice”, rekao je ministar. 
 
Ministar se osvrnuo i na ovotjedni sastanak održan u Ministarstvu unutarnjih poslova s predstavnicima Američke akademije za forenzične znanosti i kazao da je imao priliku razgovarati o mogućnostima daljnje suradnje u području informacijske forenzike koja sve više dobiva na važnosti u današnjem svijetu u kojem se susrećemo s nizom kibernetičkih izazova.
 
“Sve su to dodatni razlozi i područja za daljnje jačanje suradnje naših forenzičara na europskoj, transatlantskoj i globalnoj razini, zaključio je potpredsjednik.

Stranica